Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

22 Ağustos 2017 Salı

Halklar ve Kendilerini Özdeşleştirdikleri Hayvanlar

Birçok göçebe kökenli ve savaşçı halk ve göçebe ya da savaşçı olmayan birçok halk, kendini yırtıcı hayvanlarla özdeşleştirmiştir.
chinese dragon ile ilgili görsel sonucu
Çinliler: Ejderha (Bildiğimiz ejderha gibi ama aynı değil. Asya ejderhaları, Avrupa ejderhaları gibi yıkıcı ve ateş püskürten değil; savaşçı ama bilge varlıklar olarak anlatılırdı. Türk, Çin, Kore, Japon ve Moğol ejderha anlatılarında ejderhalar “suda yaşayan, ayaklı ve bazen kanatlı devasa, bilge, savaşçı ama barıştan yana, sazan balığı gibi uzun bıyığa sahip dev yılanlar” olarak tanımlanmıştır.)
yabandomuzu ile ilgili görsel sonucu
Tunguzlar: Yabandomuzu. Biz, günümüzde domuzu hakaret olarak kullanıyoruz ama bu dediğimiz domuz evcil domuz. Yabandomuzu ise oldukça güçlü ve zapt etmesi zor bir hayvandır. Ha bu arada, Avrupa’ya evcil domuzu taşıyan da Hunlarla birlikte giden Macarlar. O domuzları ilk yetiştirenler ise Tunguz ve Moğollar. (Türkler, İslam’dan önce de pis olduğunu düşündükleri ve birlikte yaşadıkları halklardan Tunguzlar onların yabanisini kendileriyle özdeşleştirdiği için domuz yemezdi ama Moğol, Tunguz ve Macarlar eskiden beri yemeye devam eder)
bozkurt ile ilgili görsel sonucu
Moğol ve Türkler: Kurt. Bunu açıklamama gerek yok, herkes biliyor zaten.
Slavlar: Şimdi “Slavlar mı, nasıl yani?” oldunuz bir, değil mi? İşin aslı şu ki: Slavlar, Hristiyanlığı benimsemeden önce göçebe olarak yaşamakta, pek savaşa karışmasalar da Türk ve Vikinglerle ittifak halindelerdi. (Ne yani? Bulgarların gerçekten alakasız ve tanışmamış iki halktan geldiğini mi düşünüyordunuz? Bulgarlar, Türk ve Slav ittifakı sonucunda ortaya çıkan bir halktı) Neyse Slavlar kendilerini hangi hayvanla özdeşleştiriyordu? Aslında bunun cevabı açık çünkü Türkiye-Rusya krizinde o hayvan bayağı kullanıldı. Ayı… Evet, bildiğimiz bozayı; hani şu ayı gibi olan.
vikings vs kraken ile ilgili görsel sonucu
Vikingler: Vikinglerin kendilerini hangi hayvanla özdeşleştirdiği pek belli değil aslında; çünkü onlar hakkındaki yegâne kaynaklar onlarla boyna savaşmış Avrupalılara ait ve o kaynaklarda da Vikingler’i kötülemekten başka bir şey yapmamışlar. Aslında, Viking kültürü çoğu kişinin sandığının aksine “Hadi savaşalım”dan ibaret değildi. Gemileri, ölü törenleri, efsane ve bayramlarıyla oldukça canlı bir göçebe kültürleri vardı. Ha, barbar oldukları doğru ama o konuya itiraz edemem. Yalnız, Vikingler tıpkı diğer göçebe halklar gibi sivillere dokunmazdı. Sadece askerleri ve esirleri öldürürlerdi. Bu arada; savaşta sivilleri öldüren halkları listelersem: İngilizler, Amerikalılar, Fransızlar, Almanlar, Çinliler, Japonlar, Persler. (Japonları seviyor olmam, onları bu listeye almayacağım anlamına gelmez. 2. Dünya savaşında iyice azıtmışlardı) Ulan o kadar konuştum, hangi hayvan olduğunu unutmuşum. Kraken (Muhtemelen)... Saldırgan dev kalamar. Aslında dev kalamarlar gerçekten olan hayvanlar ama saldırgan oldukları pek söylenemez, kraken de bu nedenle "Mitolojik varlık" olarak niteleniyor.
magyar eagle ile ilgili görsel sonucu
Macarlar: Kartal. Aslında tam kartal değil, daha ziyade tuğrul yani çakırdoğan. Ama genel olarak yırtıcı kuşlar.
coyote mythology ile ilgili görsel sonucu
Kızılderililer: Kır kurdu. Kır kurdu, çakala benzeyen ve özellikleri hemen hemen aynı olan bir hayvandır; İngilizce adı da Kızılderili dilindeki adından bozma olan Coyote’dir. (Roadrunner çizgi filmindeki coyote, evet; bu arada roadrunner da özellikleri çizgi filmdekiyle alakasız da olsa gerçek bir hayvan)

shirohebi ile ilgili görsel sonucu
Japonlar: Beyaz yılan. Şaşırdınız mı? Beyaz yılanlar, doğada pek bulunamaz; bulunanlar da kısa sürede ölür zaten. Bu nedenle Japon kültüründe beyaz yılan, Şinto tanrılarının hizmetkârıdır. Onlar da Şinto güneş tanrısı Amaterasu’nun (Evet, aynen, Naruto’da teknik adı olan Amaterasu) soyundan geldiklerine inandıklarından kendilerini beyaz yılanla özdeşleştirmişlerdir. Ha bir de Japon beyaz yılanları, yani Shiro-hebi’lerin insana dönüşme ve insanları hipnotize etme gücü vardı, mitolojik bir varlık yani (Kraken hesabı).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder