Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

20 Ağustos 2017 Pazar

Dede Korkut Bakşıdır

Öncelikle, Dede Korkut kimdir? Aslında birden fazla Dede Korkut var; Korkut ismi eskiden epey yaygınmış anlaşılan. Dede ise, yaşlı bilgelere verilen bir isim. Kadın olanlarına Nine ya da Ebe denirdi. Daha genç olanlarına ise Baba denirdi, ki Anadolu’da evliyalara, şeyhlere “baba” denmesi de bundandır. Kırgızlara İslam’ı öğreten bir Dede Korkut var, sonra… Neyse işte; birden fazla Dede Korkut var. Buradaki konumuz Oğuzların Dede Korkut’u, Dede Korkut Hikayeleri’nin anlatıcısı.
Dede Korkut’un kimliği konusunu çözdüğümüze göre: Bakşı nedir? Bu sözü, belki lisedeki edebiyat derslerinden hatırlıyorsunuzdur. Bakşı, Baksı, Bahşı, Bahşi, Bakşi, Bağşı, Bahçı diye de söylenir. Oğuzlarda destan anlatıcısı (ki her önüne gelenin olabildiği bir şey değildir. Destanları ezbere bilmek yeterli değil, hatta en büyük engel destanları ezbere bilmek. Destana yorum katarak, karşındakine göre anlatabilmen ve hem destanın geçtiği dönem ve destana sahip boyun, hem de kendi boyunun kültür ve tarihini çok iyi bilmek gereken mühim bir meziyetti), Özbeklerde destan anlatıcısı ve falcı, Kazak ve Kırgızlarda duacı (ki her “Allah razı olsun” diyen duacı olamazdı. Hem yeni hem de eski dini, kültürü, kıssa ve destanları çok iyi bilmek gerekirdi) ve büyücü, birçok Türk halkına ve Moğollara göreyse Kam-Kaman (Tengrici Şaman) anlamına gelirdi.

Bakşının ne olduğunu da çözdüğümüze göre, Dede Korkut neden bakşı, ona bakalım. Dede Korkut, öncelikle Dede Korkut Kitabı’ndaki destanların anlatıcısıdır. Ayrıca Dede Korkut, Oğuzların duacısıdır ve bu özelliği Dede Korkut Kitabı’nda çok belirgindir. Bu nedenle Dede Korkut bakşıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder