Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

31 Mayıs 2016 Salı

Bu yaz yapacağım şeyler

Köye her gidişimde mal mal duruyordum. Ama geçerli nedenlerim vardı: Doğru düzgün bir bıçağım yoktu ve ok-yay yapımıyla kafayı bozmuştum. Eh, doğal olarak yapamadım. Balık tutkalı en büyük sıkıntım, geri kalanı bir şekilde bulunuyor da balık tutkalını bulmak imkansız gibi bir şey. Çega tutkalı diye bir şey varmış, satılıyormuş; ona bir bakacağım. Bir de yayınbalığından da balık tutkalı yapılabiliyormuş, öğrendiğim iyi oldu. Peki; ne değişti? Doğru düzgün bir bıçak sipariş ettim; hem de yanında çakmak taşı da var. Köye gidince neler yapacağım? Önce bir çömlekçilik yapmayı planlıyorum, sonrasını bilemiyorum. Ve inşallah, yine sekteye uğramazsa kampımız var. Bakalım nasıl olacak, neler olacak... Ha, ip de yapmayı istiyorum. Şu an mümkün değil ama çega tutkalı konusunu iyice araştıracağım; sonuç olarak yay yapacağım. Kompozit Türk yayı çok zor; İngiliz uzun yayı içinse porsuk ağacı bulmam gerekiyor ki o daha da zor. Sonuç olarak, Kozmopit Türk yayına çok benzeyen ve işlevselliği de, özellikleri de hemen hemen aynı olan Moğol yayında karar kıldım. (Boynuz kesip biçmekle uğraşmamam da artı bir özellik, kemik parçaları yeterli)

Oha, Alibaba'da 10 $'dan düşük fiyatlara balık tutkalı buldum; ama kargosudur, şeyidir çok uğraşabileceğimi sanmıyorum. Kaan'ın da Alibaba'dan bir şey alma planları vardı, beraber alırız o zaman.

Neyse; bir de ip yapacağım, ip önemli.. Ha; bir de halı-kilim. Dokumacılığı öğrendim; zor değil ama biraz ezber gerektiriyor, sistemi doğru kurarsanız çok kolay ama en ufak hatada tüm emek ve halı-kilim yapımında kullandığınız malzeme heba olur. Hele bir de bitki liflerinden değil de hayvan kılı, yün ya da ipekten halı yapmaya kalktıysanız vay halinize...

Neyse; bu şeylerin tarihsel gelişimini ve bazı püf noktaları anlatacağım.

ÇÖMLEKÇİLİK

Çömlekçilik; basitçe topraktan kaplar yapma sanatıdır. Çömlekçiliği üç bölüme ayırabiliriz: Çömlekçi çarkı icat edilmeden önce, çömlekçi çarkı icat edildikten sonra ve camcılık. (Çünkü cam da kumdan yapılır.)

Çömlekçi çarkı icat edilmeden önce tüm çömlekler elle şekillendiriliyordu. Dolayısıyla yapması çok daha uzun sürüyordu ve çok kalın, biçimsiz kaplar ortaya çıkıyordu. Çömlekçi çarkı icat edilince bu sorun ortadan kalktı.

Peki, hangi topraklarla çömlek yapabiliriz? Kum da dahil her türlü çamurla çömlek yapabilirsiniz. Killi toprağın çömlekte özellikle tercih edilmesinin nedeni, killi çamurun çok daha sert olması ve şeklinin kolay kolay bozulmaması, ayrıca daha iyi şekil verilmesi ve yakılmasa bile yeterince kuruduktan sonra kullanılabilmesidir. Ancak killi çamurun kuruması haftalar sürer; daha sonra yakılır. Normal topraktan yapılan çamur bir kaç saat kuruduktan sonra yakılabilir. Kumdan yapılan çömlekler ise kurumadan, hemen yakılmalıdır aksi halde çok bir işe yaramaz.
Çömlekçi çarkının çalışma prensibini gösteren bir şema.
İP

İp yapmanın da, yapamamanın da bir çok yolu vardır. Çeşit çeşit ottan, ağaç liflerinden, hayvan kıllarından, ipekten yapılabilir.

Önemli bilgi: Örümcek ağları saf ipektir, ipek böceği aramanıza gerek yok illa.

DOKUMACILIK



Eğer liflerden yapmak istemiyorsanız yine aynı sistem, sadece lif yerine kullanmak istediğiniz malzeme.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder