Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

23 Ağustos 2015 Pazar

İzci Serisi - 1. Bölüm - Doğada İz Sürmenin Önemi ve Temel Kurallar

Doğada iz sürmek, belki de kurtarıcınız olabilir. Neden ve nasıl? Öncelikle; iz sürerek yiyecek ve su kaynaklarını bulabilirsiniz. Ve bir hayvan türü oradan çok geçiyorsa, o hayvanın özelliğine göre oradan uzak durabilir ya da tuzak kurabilirsiniz.

Şimdi, temel kuralları verelim.

1- İz sürücülükte bütünlük önemlidir. Ayak izinden sadece genel bir sonuca varabilirsiniz; toprak ve iklim, ayak izlerinin boyut ve sıklığı, tırmalama, tüy/kıl ya da izin vardığı kemikler sizi daha doğru ve kesin bir sonuca ulaştırır.

2- Hayvanların, farklı yerler üzerinde bıraktıkları izler farklıdır. Mesela kurak ya da neredeyse sıvı bir toprakta iz sürmek neredeyse imkansızdır. Ama yumuşak toprak ve kumluk yerlerde iz sürmek nispeten daha kolaydır. Taşlar üzerinde de iz sürülebilir ama bu çok daha zordur.

3- Mevsimlere göre izler de farklılaşır. Yani hiç bir hayvanın beş metre karda bıraktığı izle kuru toprakta bıraktığı iz aynı olmaz. Karda, karın boyuna göre hayvanın sadece ayak değil; vücudunun bir kısmının da izi çıkacaktır. Yumuşak çamurda da izler normalde olması gerekenden daha derin olur, bu yanıltıcı bir durumdur. Öte yandan; kurak toprakta daha önce de söylediğim gibi pek iz kalmaz. Ancak otların ezilmesi gibi durumlardan bir çıkarım yapabilirsiniz.

4 - Suda iz sürmek neredeyse imkansızdır. (Aşırı durgun ve sığ sular hariç ama onlarda bile çok zordur)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder