Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

18 Ağustos 2015 Salı

Doğa Evi 5. Bölüm+Normal SC Yazısı: Yiyeceklerin Saklanması

Yiyeceklerin saklanması çok önemli bir konu. Ama üzerinde pek durulmayan bir konu. Her yiyeceğin kendi saklanma koşulları var. İlla buzdolabı gibi bir şeye gerek yok.

Öncelikle; meyve ve sebzeler için konserve (nasıl yapılacağını anlatacağım, bekleyin), "salça" (İng. paste. Bir nevi sos/ezme. Salça'dan daha uygun bir Türkçe karşılık bulamadım)(Ayrıca salçayı da saklamak için bazı tüyolar vereceğim), kurutma, cips.

Etler için ise tütsüleme/fümeleme, baharatlama, pastırma yapımı, fazla kavurma (kuruyana dek pişirin), cips gibi yöntemler var. Sıkı durun, bu yazı çok uzun ve yorucu olacak.

Pişmiş yemekleri ise toprak kaplarda saklayabilirsiniz.

Yaprak ve otları ise kurutup ufalayarak baharat halinde saklayabilirsiniz.

Süt ve süt ürünleri ise süzülünce daha uzun saklanır.

KONSERVE YAPIMI

Malzemeler çiğ olarak kavanoza (ya da konserve kabına) koyun ve o halde kaynatın. Bunu hem meyve/sebze, hem de et/balık/böcek için yapabilirsiniz.

SALÇA (PASTE)

Meyve/sebzeleri (Tercihen yumuşak) yıkayıp temizleyin ve sap, yaprak vs. kısımlardan ayırın. Meyve/sebzeleri ikiye bölün ya da daha büyükler için (elma gibi) daha fazla parçaya ayırın. Bir kaba koyun ve yumuşaması, kabuklarından ayrılması için bir kaç gün bekleyin. Ara sıra karıştırın. (Yoksa üzeri kabuklanır). Süzün; çekirdek ve kabuklardan ayrılsın. Daha sonra bir bez ya da kumaşla suyunu sıkın. Elinizde, salçanın özü kalacak. Sonra bu özü alıp güneşte kurutun. İçine daha uzun süre dayanması için tuz, baharat, yağ vs. ekleyebilirsiniz. Bunu, böceklerden de yapabilirsiniz.

TÜTSÜLEME/FÜMELEME

Önce, bir ateş yakın ve etleri dizeceğiniz bir sistem kurun.
fig8-27
Sonra etleri ince ince kesin. Eğer elinizde tuz, baharat vs. varsa önce etleri ona yatırıp iyice suyunu akıtın ve kurutun. Sonra etleri dizin ve dumanla pişirin. Bunu her çeşit et ve balık için kullanabilirsiniz.

CİPS

Öncelikle, malzemeleri incecik dilimleyin. Ardından uzun süre ateşte pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder