Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

14 Kasım 2018 Çarşamba

İlhanlı Komutanının Eline Dadao Vermek Nedir Arkadaşım?

Diriliş Ertuğrul'un yeni sezonu başladı. Başladı da arkadaş, insana bu kadar batan şeyler yapmayın. Başkarakterlerin yeni kostümlerinin komple internetten alınmış olmasına girmeden önce söylemek istediğim şey başlıktaki gibi: Arkadaşım, İlhanlı komutanının eline dadao vermek nedir? Dadao şu arkadaş bu arada:

dadao ile ilgili görsel sonucu

Pala baz alınarak, dao'nun daha geliştirilmiş bir versiyonu. Ulan tamam, Moğollar da tıpkı Persler, Türkler, Çinliler, Kuzey Hintliler ve Kafkas halkları gibi karşılaştıkları her türlü silahı kullanmışlardır. Ama arkadaşım, merkezi Tebriz, yani İran, hatta Azerbaycan olan İlhanlı devletinin bir komutanına, en kuzeydeki toprakları Hindistan'a komşu olan İlhanlı devletinin bir komutanına sadece doğu ve güney Moğolları tarafından kullanılmış dadao vermek nedir? Sadece Kubilay Hanlığı içinde kullanılmış olan dadao'yu İlhanlı komutanına vermek neyin nesidir? Ha, Cengizliler döneminden kalma o komutan, te doğudan geldi, Baycu Noyan'ın komutasındaydı diye bir açıklamanız varsa tamam...

Bu arada Moğollara bu sezon Moğol yayı ve Moğol kılıcı vermişler, o iyi bir ayrıntı.

Bir de Moğol askerlerinin giysilerini değiştirmemişler, o da iyi bir ayrıntı; zira İlhanlılar ve Kubilay Hanlığı Moğol Kağanlığı sonrası devam niteliğinde iki devlet sayılsa da Moğol Kağanlığı'nın askeri özelliklerini korumuşlardır. Zırhlar, formasyonlar vs.

Bir de Kösedağ savaşını atlamaları kötü olmuş, "Kazanamadığımız savaşta artistik hareketler yazmanın bir anlamı yok" mu diye düşündüler acaba?

Bir de bir özeleştiri yapayım: Daha önceki Diriliş Ertuğrul hataları yazımda kürklerin kaftanlara dikilmediğini söylemiştim; ama şöyle bir durum var ki: Kürkler; kurt kürkü, tilki kürkü vs. dikilmiyor, sadece atılıyor ya da kopçayla bağlanıyor, doğru. Ama postlar; geyik postu, keçi postu, koyun postu vs. bunlar gerçekten de kaftan veya zırha dikilebiliyordu. Ama sadece en ön kısımdan.

Bir başka eleştirim, ulan Afşarlar nerede? Orta-Geç Selçuklu ve erken-orta Osmanlı dönemlerinde Kayıların en büyük destekçilerinden biri, ayrıca siyasi olarak en etkili Oğuz boyu Afşarlardı. Sadece siyasi değil, askeri olarak da oldukça güçlülerdi ve Anadolu'daki en büyük Oğuz boylarındandı. Selçuklu döneminde Anadolu'nun Türkleşmesinde, Osmanlı döneminde de özellikle Anadolu ve Ortadoğu'daki fetihlerde Afşarlar oldukça önemli rollerdeydi. Nerede ulan bu Afşarlar? Haklarında iki satır yazıdan başka bir şey olmayan Çavdar Tatarları var, sadece ismen bilinen Umuroğulları var, güçlü ve kalabalık bir boy olsa da pek bir siyasi etkinliği olmamış olan Dodurgalar var, Afşarlar nerede oğlum? Siz nasıl döneminin en kalabalık ve hem askeri hem siyasi açıdan güçlü boyunu atlarsınız? Neyin peşindesiniz? Acaba daha sonradan güçlü bir şey ortaya çıkarmak için koz olarak mı tutuyorlar? Ya da Afşarlar, siyasi açıdan Kayıların destekçisiydi, o yüzden mi bahsetmiyorlar? E, tarihi kafalarına göre değiştirmek yapmadıkları şey değil ki. Örnek olarak Halime Sultan, Osman Bey yirmili yaşlara gelene dek yaşıyordu. Veya Samsa Çavuş, Orhan Bey'e de hizmet edip yaşlılıktan ölüyor mesela gerçekte.

Hadi o zaman ben kaçtım.

Ha, dur, dur... Ulan iki sezondur milletin ellerinde yatağanlar var az sayıda olsa da. Tamam, yatağanın tarihi tam bilinmiyor ve tarih sahnesinde daha yaygın kullanılmaya başlandığı Yavuz döneminden önce de sınırlı olarak kullanılıyor olabilir. Yine de o dönemde yatağan olmadığını varsaymak daha doğru bir hamle olurdu. Laz yatağanı ya da Laz palası denen bir kılıç var, yatağanın daha ilkel bir versiyonu. Milletin eline ondan verseniz yine bir şey demeyeceğim ama 12. yy.da geçen dizide, 14-15. yy.da ortaya çıktığı varsayılan ve 16-17. yy.dan itibaren yaygınlaşan (öyle bir yaygınlaşmıştır ki ortalıkta ve orduda neredeyse başka kılıç kalmamıştır, ta ki 3. Selim'in üç hilalli kılıcına kadar) yatağan vermek nedir? Ha, tamam, Hunlar tarafından var olan bütün kılıç çeşitleri denendi de bu yatağanlar da Hunlardan kalmadı herhalde? Çeşitlendirmek istiyorsanız kullanabileceğiniz envai çeşit kılıç var, neden yatağan?

Ulan yarın sınavım var, ben burada nelerle uğraşıyorum. Hey Allah'ım yarabbim... O zaman ne diyoruz: Ders çalışmamak için yapılan anlamsız hareketler.

Aslında ben bu yazıya başlarken İlhanlı komutanına dadao verilmesine biraz söylenirim, sonra başka konuya geçerek saçmalama yazısı yazarım diyordum, konu nerelere geldi. Hadi ben kaçtım.

1 yorum:

  1. hocam Allah aşkına bu nasıl bir site tasarımı

    YanıtlaSil