Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

22 Kasım 2022 Salı

Durum Raporu: Her Şeyin Kötüye Gitmesi, İznik'teki Akrep, Soft Rock, Üçharfli (Evet, Birleşik. Yazıyı Okusanız Anlardınız.)

Her şey gitgide kötüye gitmeye devam ediyor... Yani... Bu konuda cidden diyebileceğim pek bir şey yok. Yorum yapacak yetkinlikte değilim, elimden de ülkenin hâline hayıflanmaktan başka tek bir şey gelmiyor. Hayır cidden denk geldiğim çağın denk geldiğim coğrafyasını sikeyim ya. Ülkenin durumu bir yandan kendi hâlim öbür taraftan vuruyor, aradan çekilmeye kalksam boşluktan ayrı bir yumrukla kendimi tekrar aynı yerde buluyorum. Şu işlerimi de halledeyim de kafamı keserim zaten. Bir bok olmayacak ne bu dünyadan ne de benden.

Bazı şeylerden bahsedeceğim. İznik'te cebelleştiğim akrep ("Börtü Böcekle Mücadelem Devam Ediyor" diye başlayan bir paragraf yazmıştım) Calchas birulai imiş. Nadir, hele hele endemik türlere hiç bakmadım ama Bursa'da yaşadığını bildiğim birinden bir Youtube videosu izleyince ve birebir aynı akrep olunca emin oldum. Cidden birebir aynı: O segmentleri (segment miydi bunun adı?) arasındaki beyazlık, kuyruktaki ve kıskaçlardaki kızıllık, bacaklardaki sarılık... Tam olarak aynısı ya. Morph açısından da birebir aynı olduğundan (Bursa'nın C. birulaiları öyle demek ki) bu kadar kolay emin oldum zaten.

"Soft rock" hakkında da birtakım şeyler söylemiştim. Sorun benim "rock" algımda değil, ondan eminim. Nereden eminim? YT Music, şu kafasına göre indirdikleri arasına Özlem Tekin'den Kargalar diye bir şarkı da koymuş. Hah, "rock" deyince benim aklımda canlanan imge tam olarak işte öyle bir şey. Demek ki sıkıntı "soft rock" türünün kendisinde.

Bak şimdi, şu cinlere denen "üç harfli" lafının İslam öncesinden kalma olduğunu düşünüyorum. Neden? Çünkü Arapçada -dolayısıyla Farsçada ve Osmanlıcada- bu kelime üç değil iki harfle yazılıyor. İslam öncesi Türklerde de "çor" diye bir şey var, İslam'daki cinle birebir aynı şey ki zaten İslam sonrasında da cin yerine çor kelimesi epey uzun süre kullanılmış. Çorlu, "cinli" demek mesela; ne kadar uzun süre kullanıldığını oradan hesap edin. E, kelime tabusu dediğin şey de Tengricilikten kalma bir olay; İslam'la falan bir alakası yok. Çor kelimesi de hem Orhun hem Eski Uygur hem Selçuklu/Osmanlı hem modern Türk alfabesinde yani özetle Türkiye Türkçesi ve atalarında kullanılan her alfabeyle üç harfle yazılıyor. Ha gerçi Eski Uygur alfabesinde "cin" de üç harfle yazılıyor, doğru. Oradan kaynaklı olabilir veya harf devriminden sonra ortaya çıkmış bir güdü de olabilir ama dediğim gibi kelime tabusu dediğin neredeyse ilk Türklerden beri kültürümüzde var olan bir şey (başka bir sürü kültürde de kelime tabusu var ama şu an konumuz bu değil), cin=çor eşitliği ve yazılışları da bariz. Yani üç harfli lafı harf devriminden sonra oluştuysa bile ondan önce de bir muadili olmalı. Nedir bu muadil? Ecinni olabilir. Normalde cinin çoğulu ama Türkçede tekil biçimde kullanılıyor. O değil de üçharfli kelimesinin birleşik yazılması gerekmiyor mu? Bunu ayrı yazmakla denizaltıyı (Denizaltını? Hangisi kulağa daha doğru geliyor emin olamadım.) ayrı yazmak aynı şey değil mi?

Delinin teki. Israrla umut etmeye çalışıyor. Gölgesini kovalamakla meşgul. Erdem Ö. Hayali mahlasıyla kitap* yazdı.

*Ejderin Mührü (ALMAYIN! Benim yazdığım kitap değil bu, editörün kafasına göre yaptığı değişiklikler ve hatalarıyla dolu bir saçmalık sadece. Bu kitabın imlası düzenlenmeden önce daha düzgündü lan? Ortadan bölünmüş cümle yoktu en azından. Düzelteceğiz. Halihazırda aldıysanız da düzeltme işini yaptıktan sonra bir şeyler ayarlayacağım.)

𐰲𐰓𐰼𐰭:𐰢𐰜𐰼𐰇 ᠡᠵᠲ‍ᠡᠷᠢᠩ ᠮᠥᠭ᠍‍ᠷᠥ اژدريڭ مهرى

INFP 6w5 sp/sx 694 (6w5-9w8-4w3)* EII-Ne RLUEI EFVL melankolik-flegmatik Kaotik nötral

*Üçlü tip teorisinde kanatlar yok biliyorum ama teori devamlı değişip yenileniyor zaten.

☉♓︎   ☽♌︎   Asc♊︎   ☿♈︎♀♒︎♂♈︎♃♓︎♄♈︎♅♒︎♆♒︎♇♐︎⚷♏︎⚸♎︎☊♍︎🜊♏︎

 𐰼𐰓𐰢:𐰇𐰢𐰼 ᠡᠷᠲ‍ᠡᠮ ᠥᠮᠧᠷ اردم عمر Erdem Ömer

ㅔㄹ뎀 ㅓ맬 エルデム・ヨマー ᛖᚱᛞᛖᛗ ᛟᛗᚫᚱ

埃德姆歐瑪爾 Ердем Өме́р

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder