Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

16 Ocak 2019 Çarşamba

Bir tane karikatür koyup gidiyorum (Demiştim ama konuştum yine, tilki filan dedim)

Kendi iğrenç çeviri yeteneklerim ve olmayan İngilizcemle çevirdim ama çok komik lan...

Demek ki neymiş, "en kötü ne olabilir ki?" olasılıklarını epey iyi düşünecekmişiz ([*TvT*]). Emoji sondaki bu arada, :') emojisi.

Anlamayanlar için açıklamak gerekirse (açıkladıktan sonra esprinin hiçbir komikliği kalmaz, bu bilinir. -"Bilinir" diye onayladı İrri.- Bu satır nereden, araştırın bulun.) birinci ve ikinci (altındaki) resimdeki kurt. Sonuncu da köpek. Sonuç işte bu. Hâlâ anlamayan için: Bizim köpek dediğimiz hayvan aslında evcilleşip insanların yanında kala kala, insanlar tarafından güzel görünüşlü yavrular seçile seçile günümüzdeki haline gelmiş kurttur. Seçici üretimi araştırın, uğraştırmayın beni. Lepistes, Japonbalığı, Hint bülbülü, muhabbet kuşu, Gine domuzu, leopar geko... Seçici üretimle elli bin tane çeşidi çıkmış hayvanlardan birkaçı. Kedi ve köpek de bu listede ama onlar daha çok yaşam şartları, yiyecek, iklim gibi çeşitler ve hastalıklarla günümüzdeki hallerine gelmişler; uzun tüylü-kısa tüylü, oyuncu-sakin vs. Mesela av köpekleri oyuncu olur, bkz. Golden retriever. Resimdeki de golden'a benziyor aslında, bir de aslında "Master" diyordu. Çevirirken sahip diye çevirdim de yani sahipliğin öte boyutu da gönderme halinde var. Bunu kim çizmiş acaba ya, Greenteaneko diyeceğim de pek onun tarzı değil... Kesin İnstagram anime-karikatür çizerlerinden biridir ama; zaten ben gördüğümde her kare ayrı bir parça halindeydi.

Neyse, işin ilginç bir yanı var. Her ne kadar köpekler, kurtların evcilleştirilmiş hali olsalar da tilkiler çok daha kolay evcilleşiyor. Bunu da Rusya'da kürkü için uysal tilki üretmek amaçlı seçici üretim yapan kişiler tesadüfen keşfediyor. Kurt, ancak yirmi nesil sonra köpek (ki kurt köpeği-kangal-Alman kurdu arası bir görünümü olacak ve yine de yarı-vahşi, kısmen saldırgan, bölgeci ve koruyucu olacaktır) haline geliyor ama tilkiler altıncı nesilden itibaren kuyruk sallama gibi şeyler gösteriyorlar ve köpekler gibi karışık renkli yavrular çıkabiliyor. Görünüşleri de biraz değişiyor. Evcilleştirilmiş gümüş tilki diye arayın, uğraştırmayın beni. Bu arada gümüş tilki, "kızıl tilki" olarak geçen ve tilki deyince aklımıza gelen hayvanın melanizm denen bir genetik hastalık sonucu (albinoluğun tersi bir nevi) siyah renge bürünenleridir. Neden kara tilki değil de gümüş tilki derseniz, hayvan şöyle görünüyor:
silver fox ile ilgili görsel sonucu
Bu nedenle kara yerine gümüş demiş olabilirler. Bu da evcilleştirilmiş gümüş tilkilerin soyundan gelen bir hayvancağız mesela, bak, yolda görsen köpek sanırsın:
gümüş tilki ile ilgili görsel sonucu

Yalnız tilkiler çok sevimli hayvanlar bence, köpek mi tilki mi diye sorsalar tilki derim. Aslında görünüş ve davranış değişimi olsa da çok önemli değil, üçüncü nesilden sonra tam olarak evcilleşiyorlar, bir nevi köpek haline geliyorlar ama kurtların aksine tilkiler, ilk nesilde de evcilleşebiliyor. Zaten insanlara saldıran bir hayvan değildir normalde, hatta koyun gibi büyük hayvanlara da saldırmazlar. Ama evcil bir tilkiyi, yani ilk nesilden bir tilkiyi bir tavuk kümesine salarsanız ne yapacağını ben de bilmiyorum. Ama üçüncü nesilden itibaren bunu yapmaması için eğitebilirsiniz. Kurtlar devamlı olarak koyunlara saldırır ama köpekler, eğer çok aç ve sahipsiz değillerse -hatta grup/sürü değil de tek bir tanelerse- bunu yapmazlar. Aynı mantık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder