Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

25 Kasım 2017 Cumartesi

Yaban Kedileri: Evimizdeki Manyağın Ormandaki Atası

Benim moralim biraz bozuk. Çünkü bu yazıyı yazmaya karar verdiğimde yaban kedilerinin soylarının tükenmekte olduğu aklıma geldi.

YABAN KEDİSİ NEDİR?
felis sylvestris ile ilgili görsel sonucu
Yaban kedisi; evcil kedilerin yabani atalarıdır. Avrupa, Asya ve Afrika olmak üzere üç alt türü vardır ve bizim evcil kedilerimiz büyük ihtimalle Afrika ve Avrupa yaban kedilerinin kırmalarıdır.

YABAN KEDİSİNİ GÖRÜRSEK TANIR MIYIZ, EVCİL KEDİDEN NASIL AYIRT EDİLİR?

Yaban kedileri topluca tekir kedilerdir; yazın tüyleri shorthair kediler gibi kısadır, Afrika yaban kedisinin daima kısadır. Afrika yaban kedilerinin yüksek yerlerde yaşayanları benekli ve siyah renktir; Avrupa yaban kedisinin (ki Türkiye'de yaşayan alt türü bu olduğundan yazının geri kalanında onu tarif edeceğim) yüzü ev kedilerine göre daha yuvarlaktır, hatta yusyuvarlaktır. (Asya yaban kedilerinin ise daha köpeksi bir yüz hattı vardır) Yaban kedilerinin kuyruğunun ucunda siyah bir parça vardır, çizgileri ev kedilerinden ziyade kaplanlara benzer, kesinlikle tüyden kaynaklanan bir şişmanlıkları yoktur ve kışın tüyleri uzar ama asla bir İran kedisi ya da longhair'in tüy uzunluğuna ulaşmaz.

NEDEN SOYLARI TÜKENİYOR?
felis sylvestris sylverstris ile ilgili görsel sonucu
Yabani kedi görünümünü büyük oranda korumayı başarmış, kışın çekilmiş bir kedicik
Baş aktör tabii ki insan. Şöyle ki: Doğal yaşam alanları yok oluyor, çünkü bu hayvanlar evcil torunlar gibi şehirlerde hayatta kalamazlar. Onlar ormanlarda, dağlarda hayatta kalabilir. Bazısı köylere giriyor (ki bu arkadaşla tanıştım ben) ama yine de insanlar arasında olmaktan hoşnut değil. Sadece gece ortaya çıkıp insan gördüğü an kaçması buna bir kanıt.

Yaban kedileri omurgasız, sürüngen, kemirgen ve kuşlarla beslenir; kuşlar artık şehirlere göçmeye başladı çünkü insanların kırıntılarını yiyebiliyorlar, sürüngenlerin "şeytan", kemirgenlerin de "zararlı" diye diye neredeyse soylarını tükettiğimiz düşünülürse yemek de bulamıyorlar. Haliyle yamyamlık yapıyorlar, kendi yavrularını yiyorlar. (Yaban kedileri, yavrularını yemeye evcil kedilerden daha az meyillidir)

Ama yaban kedilerinin en büyük düşmanı evcilleşmiş torunları. Şöyle ki: Sokak kedileri, şehirde yeterli yiyecek bulamayınca yaban kedilerinin yemeklerine ortak oluyorlar; ama asıl sorun bu değil. Yaban kedilerinin sayıları az olduğu ve evcil kediler, onların evcillerinden başka bir şey olmadığı için yaban kedileri ve evcil kediler çiftleşiyor; haliyle doğan yavru yaban kedisinin değil, evcil kedinin genlerine sahip oluyor. Kurt-köpek kırmalarının kurt değil de köpek genine sahip olmasıyla aynı şey.

SONUÇ

Arkadaşım bakamayacaksanız hiç sahiplenmeye kalkmayın, sokağa kedileri atmayın, yaban kedilerine de yaşam alanı bırakın. Hadi koçum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder