Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

22 Kasım 2017 Çarşamba

Osmanlı Kılıç Tekniği Neden Oldukça Gelişmişti?

Aslında biraz düşününce anlamak yeterli ama başlayalım.

Osmanlı Kılıç tekniğini anlamak için kademeli olarak gitmeliyiz ve İskitlerden başlamalıyız.

1) İSKİT KILIÇ TEKNİĞİ
iskit kılıcı ile ilgili görsel sonucu
İskitler bunlar dışında muhtemelen ilkel yatağanlar da kullanıyordu.
İskitler, fazlaca uzun kamalara benzeyen üçgen kılıçlar kullanıyorlardı ve bu nedenle kendilerine has bir kılıç kullanma stilleri vardı. İskit kılıç stiliyle Kafkas ama özellikle Pers kılıç stili çok büyük etkileşimde bulunmuştur.

2) HUN KILIÇ TEKNİĞİ
dao ile ilgili görsel sonucu
Orijinal tipte bir Dao çizimi. Yalmanlı, hatta mızraklı olan türler de var.
Hunlar, İskitlerden miras aldıkları ve Pers tekniğiyle geliştirilmiş kılıç stilini; kendi kullandıkları uzun ve eğri kılıçlara uyarladılar, zaman içinde gereksiz hareketleri törpüleyip daha yeni yollar buldular ve bu esnada Çinli ve Hintli kılıç stiliyle çok büyük etkileşimlerde bulundular. Çinliler, Türklerin eğri kılıçlarından esinlenerek "Dao" adlı kılıçlar yaptılar. Avrupa Hunları Batı ama özellikle Roma tekniğinin gelişimine katkıda bulundu, Asya Hunları'ysa miraslarını diğer Türklere devrettiler.

3) GÖKTÜRK KILIÇ TEKNİĞİ
göktürk kılıcı ile ilgili görsel sonucu
Göktürkler, Hunların mirasını taşıyan toplumları yeniden topladı ve farklı yollara gitmiş kılıç tekniklerini tek potada erittiler; Yunan, Pers, Hint, Arap, Çinli, Koreli ve Japon kılıç stillerinden etkilenip kullanışlarını geliştirdiler. Göktürkler döneminde birçok kılıç türü ve kullanımı denendi ama sonunda kılıç tekniği Göktürk kılıç tekniği olarak mükemmelleşti.

4) KARAHANLI KILIÇ TEKNİĞİ

Karahanlılar; Göktürklerden miras aldıkları kılıç tekniğini Yunan, Arap, Pers, Hintli ve batılı toplumlarla etkileşime soktular ve kılıç tekniğine ilk kez dini anlamlar yüklediler. Bu arada dikkat ettiyseniz tekrar tekrar aynı milletlerle etkileşime giriyorlar; çünkü bu etkileşimler çok taraflı ve her iki taraf da farklı yollarda gelişiyor, bu nedenle İskitlerin etkilendiği Pers stiliyle Karahanlıların etkilendiği Pers stili aynı olmuyor.

5) SELÇUKLU KILIÇ TEKNİĞİ
selçuklu kılıç ile ilgili görsel sonucu
Hisart Museum'dan ortadan ikiye yarılmış Selçuklu kılıcı. Dikkat edin, koş kılıç (çift kılıç, Zülfikar) gibi bütün olarak ayrılmamış; bildiğin ortadan ikiye yarılmış.
Selçuklular da Karahanlı mirasını geliştirip Arap, Hintli, Kafkas, Rum ama özellikle Pers kılıç tekniğiyle etkileşimde bulundular; kılıçları yatay olarak ikiye ayırarak daha önce görülmemiş yollar uyguladılar.

6) OSMANLI KILIÇ TEKNİĞİ
fatih'in kılıcı ile ilgili görsel sonucu
Türk kılıçları önce gitgide eğrilmiş, sonra gitgide eğriliğini kaybetmeye başlamıştır. Resimde Fatih Sultan Mehmed'in kılıcını görmektesiniz.
Osmanlılar Selçuklu mirasını geliştirip Avrupa Hunlarının mirasını almış Macarların, Almanların ve hemen hemen tüm Avrupa milletlerinin kılıç tekniklerini alıp kendilerine uyarladılar; Hintli, Pers, Arap, Kafkas, Slav, Rum, Çerkes gibi milletlerin kılıç tekniğinini de tek bir kılıç tekniği haline getirdiler.

İLGİNÇ BİLGİLER
saber sword ile ilgili görsel sonucu
Saber
Avrupalıların "Saber" dediği eğri süvari kılıçları; Avrupa Hunları ve Macarlardan etkilenilmiş ama genel bir kullanım alması için Osmanlı'nın güçlenmesi gerekmiştir. Önceden Avrupa'da süvariler de atla kullanmaya çok uygun olmayan düz kılıçlar kullanmışlardır; ama bu Avrupalıların hiç eğri kılıcı yok demek değildir. Roma gladyatör kılıçları genelde yaprak formunda olsa da nadiren eğri olduğu da görülürdü, ayrıca Spartalıların Türkler tarafından "Ağır kılıç" diye adlandırılan, İngilizce kaynakların bugün "Massive kilij" dediği garip şekilli palaları vardı.
magyar sword ile ilgili görsel sonucu
Hun kılıcının tüm özelliklerini gösteren Macar kılıcı
İlgili resim
Spartalılar ayrıca enli palalar ve şekli daha düzgün kılıçlar da kullanmıştır
massive kilij ile ilgili görsel sonucu
Bir başka Sparta kılıcı.
gladiator sword ile ilgili görsel sonucu
Bir eğri gladyatör kılıcı
gladiator sword ile ilgili görsel sonucu
Bu da "yaprak kılıç"a örnek bir resim.
Araplar, Türklerle derin iletişim kurmadan önce pala, yatağan ve koş kılıç dışında eğri kılıç kullanmazlardı. Geleneksel Arap kılıçlarının sapı eğri, kendisi düz, önü ise yuvarlaktır.
sahabe kılıçları ile ilgili görsel sonucu
scimitar ile ilgili görsel sonucu
Bu da enli pala; yalmanlı pala da denebilir gerçi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder