Uzun zamandır yazmıyorum; peki neden? Biraz üşengeçlik, biraz yazmaya değer bir şey olmadığından. Yine de kendimi unutturmamak için -sanki okuyan varmış gibi- bir durum raporu vereceğim.
Az önce "ateş pistonu" (fire piston) diye bir ateş yakma yöntemi öğrendim. Ona geleceğim; ama bugün ilk vizeme girdim. Sonuç? Yazdım bir şeyler ama... Fransız menüsü için örnek bir menü oluşturacaktık; Fransız ya da Klasik menü şu şekilde:
Az önce "ateş pistonu" (fire piston) diye bir ateş yakma yöntemi öğrendim. Ona geleceğim; ama bugün ilk vizeme girdim. Sonuç? Yazdım bir şeyler ama... Fransız menüsü için örnek bir menü oluşturacaktık; Fransız ya da Klasik menü şu şekilde:
Soğuk ordörv
|
Zeytinyağlılar, karides kokteyl gibi yiyecekler
|
Çorbalar
|
Çorbalar
|
Sıcak ordörv
|
Börekler, Arnavut ciğeri gibi yiyecekler
|
Balıklar
|
Balıklar
|
Ana yemek
|
Ana yemek(ler)
|
Sıcak yemek
|
Mantar sufle benzeri yiyecekler
|
Soğuk ara yemek
|
Kaz ciğeri pate benzeri yiyecekler
|
Kızartma & salata
|
Kızartmalar, salatalar
|
Sebzeler
|
Sebze yemekleri
|
Tatlılar
|
Tatlılar
|
Peynirler
|
Peynirler
|
Meyve
|
Meyve salatası benzeri yiyecekler
|
Kahveler
|
Kahveler
|
Aha bu da benim sınavdaki cevabım, takdir hocanın ve sizin:
Soğuk ordörv
|
Çiğ köfte
|
Çorbalar
|
Gulaş çorbası
|
Sıcak ordörv
|
İçli köfte
|
Balıklar
|
Izgara mezgit
|
Ana yemek
|
Mantarlı kuzu dolması
|
Sıcak yemek
|
Spagetti bolognese
|
Soğuk ara yemek
|
Kaz ciğeri
|
Kızartma
|
Havuç kızartması
|
Salata
|
Çoban salatası
|
Sebzeler
|
(Buna ne yazdığımı hatırlamıyorum)
|
Tatlılar
|
Çikolatalı sufle
|
Peynirler
|
Ezine peyniri, lor
|
Meyve
|
Meyve salatası
|
Kahveler
|
Latte, espresso
|
Kızartma-salata ayırmasını ben yapmadım bu arada, o kısım zaten doluydu.
Hale bak, kültür mozaiği gibi; yemeklerin biri Hanya'dan biri Konya'dan. Aslında yazarken aklıma Uzakdoğu yemekleri de geldi ama "Abartma" dedim kendi kendime.
Ateş pistonunu daha çok Güneydoğu Asya'da bambu ya da içi boş kemiklerden (bilgi: kuş kemiklerinin içi boş olur, deve kuşları ve tarih öncesi dev kuşlar da dahil) yararlanılarak yapılan bir yöntemmiş. Peki nereden gördüm? "Ulan hiçbir şey yok mu kodumun televizyonunda" modunda zap zap dolaşırken (bkz. zaplamak) sonunda penguenlerin sevimliliğinden dolayı TRT Belgesel'de karar kıldım. (Ne var kardeşim, penguenler hakkında ihtiyacım olan her şeyi zaten biliyorum) Sınava gittim, geldim; haliyle TV'de TRT Belgesel çıktı açınca, Bear Grylls vardı. Herif adıyla değil, ruhuyla ayı la bu arada; o isim iyi gitmiş ona. Bunu neden diyorum, çünkü geçenlerde Youtube'da rastgele dolaşırken (bak aklına kötü bir şeyler gelen varsa diye söylüyorum: Komik videolar arıyordum) Bear'ın (askerlik arkadaşım çünkü, ayı oğlu ayı deriz biz kendi aramızda ona) yabani arıların bal kovanına dumansız, kıyafetsiz; çıplak elle daldığı bir video gördüm. Öyle yapan başka hangi canlı var doğada? Ayılarla bal porsukları var, bir de bizim ayı oğlu ayı var işte. Neyse, video:
Bu arada Gökçeada temelli %100 yerli ve milli bir deniz akvaryumu yapma fikrim var, neyse.
Şu sıralar oyunlara taktım; oynamak anlamında değil ama. Elimde çeşitli oyun senaryoları var. Neyse, hadi bay bayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder