Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

24 Temmuz 2017 Pazartesi

Ok Tutuşları Sıralı Tam Listesi

1) KISTIRMA TUTUŞU (PINCH DRAW)
Bilinen en eski tutuştur. Okun, baş parmak ve diğerleri arasına sıkıştırılmasıyla yapılır. Bu tutuşu kullanan halklar: Araplar (Türklerle tanıştıktan sonra başparmak çekişi kullanmaya başladılar), Koreliler, Afrika kabileleri, Kızılderililer, Slavlar, Yunanlar, Vikingler, Çinliler, Hintliler (Türklerle tanıştıktan sonra başparmak çekişi kullanmaya başladılar)... Bunun bir diğer versiyonu, daha sonra ortaya çıkmış olan baş ve işaret parmakla oku, diğer parmaklarlaysa yay kirişini tutmaktır. Koreli ve Yunanlar böyle tutar. Japonların tutuşunu da bu kategoriye alabiliriz ama aslında ona doğrudan Japon tutuşu (Japanese bow draw) denir. İşaret ve orta parmak birleştirilip ok, başparmakla bunlar arasından tutulur; diğer iki parmakla da yay kirişi tutulur. Bu tutuş sağdan da soldan da kullanılır ama Japon, Koreli ve Araplar sağdan yapmayı tercih etmiştir.
2) AKDENİZ TUTUŞU (MEDITTERNAEN DRAW)
Avrupalıların daha geniş açıyla ok atmak için icat ettikleri tutuştur. Üç parmak, yay kirişi üstüne konur ve okun altında iki, üstünde üç parmak kalır. Bunu kullanan halklar: İngilizler ve neredeyse tüm erken dönem Avrupa halkları.

3) FLAMAN TUTUŞU (FLEMISH DRAW)

Akdeniz tutuşunun, üç yerine iki parmak kullanılanıdır. Cermenler ve Romalılar tarafından kullanılır.

4) BAŞPARMAK TUTUŞU (THUMB DRAW)
Türkler, Persler, Hintliler, Araplar, Moğollar, Macarlar tarafından kullanılır. Başparmak bir mandal halini alır. Ayrıca yaygın olmasa da bu tutuş Çinliler, Koreliler, Yunanlar ve Romalılar tarafından da kullanılmıştır ama sadece bazı okçular inisiyatif alarak kullanmıştır. Nadiren kullanan halklar arasında en çok kullananlar Çinliler, Göktürk döneminden itibaren de onlarla birlikte Korelilerdir. Öyle ki Çin'in bazı bölgelerinde yaygın tutuş bu olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder