Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

7 Ağustos 2022 Pazar

Durum Raporu: Gazetecilerin Cehaleti, Orhun Alfabesi ve Hatalar (Başlığa Bak, Sanırsın Makale Yazdı... Halbuki İlgisi Yok.), Animeci Mallığı

Bizim gazetecilerin, habercilerin vs. cehaleti beni benden alıyor artık. Yeter lan. Milliyet'te "Vikingler ile Türkler Arasındaki İlginç Benzerlik! Bilinenleri Altüst Etti" diye bir haber var. Ulan haberin başlığı falso her şeyden önce. İsveç'in en büyük tarihçilerinden Sven Lagerbring'in, Odin'in aslen bir Türk beyi olduğuna dair bir teorisi var ulan! Hadi bu konuyu geçtik -ki Odin'i bilemesem de İskandinavların dünyada genel olarak kabul edildiği gibi Cermen köklü olduğunu düşünüyorum- ama savaşçı göçebeler en fazla ne kadar farklı olabilir ki aq? Vikingler bal gibi de göçebedir bu arada, sırf ahşaptan falan ev yapmaları onları göçebelikten çıkarmıyor. Ne diyor haberi yazan mal, "Vikingler iri yarı erkek savaşçılar olarak tasvir edilse de kadın Viking savaşçıları..." Bu cehalete daha fazla dayanamayıp kapattım. Eeee amk? Bunda bilinenleri alt üst eden ne? Ulan Vikingleri Vikings dizisinden öğrenseniz bile daha çok şey bilirdiniz! Savaşçı göçebelerde cinsiyet ayrımları zaten öyle net değildir. "Savaşçı göçebe" dediğin şey cinsiyet fark etmeden küçük yaştan beri doğayla mücadele eden, avlanmayı ve savaşmayı öğrenmiş biridir. Ulan Vikinglerin kadın savaşçıları olmasından daha doğal ne olabilir amk? Lan Osmanlı'nın erken dönemlerinde bile kadınlardan oluşan bir askerî birlik vardı! Savaşçı, göçebe ve Pagan olan Vikinglerde olmaması sence zaten mümkün mü aq? Niye şu beyninizi azıcık olsun kullanmıyorsunuz? Savaşçı göçebelerde herkes adı üstünde savaşçıdır, bu konu cinsiyete atanmaz. Türklerde de böyle Moğollarda da Soğdlarda da (bak özellikle Farisi bir halktan bahsettim) Berberilerde de (bunlar da Hami halkı) Kızılderililerde de falan da filan da. Lan Asya'da yerleşik hayatın tam temsilcisi konumundaki Çin'in bile kadın savaşçıları vardı amk, siz ne anlatıyo'nuz?

Şu aşağıdaki adına ne halt diyeceğimden emin olmadığım şeyde bir hata yapmışım. Göktürk (Orhun) alfabesiyle yazılan kısımda yıllardır "Ömür" yazıyormuş lan. "Ömer" olması için Er tamgasından önce bir Æ tamgası eklemek gerekiyor; aksi takdirde Göktürkçe okunuş kuralları açısından o kelime "ömür" oluyor. Ha "ümür" ya da "ömör" diye de okunabilir ama en azından günümüz Türkiye Türkçesinde öyle kelimeler yok. Gerçi -yine- duruma bağlı olarak aslında Ömer diye de okunabilir ve düzeltilmiş hali Ö - Em -Æ - Er diye yazımı kelimenin Ömēr/Ümēr diye okunmasına (da) sebep olabilir ama karışıklığın önüne geçmek için yazım kurallarını azıcık esneteceğiz. Hazır yeri gelmişken, Türkiye'deki çoğu kişi Orhun alfabesiyle (Bunun daha Yenisey'i var, şeyi var... Göktürk alfabesi de Orhun'dan ibaret değil. Aynı Arap harfli Türkçenin de Osmanlıcadan ibaret olmadığı gibi.) bir tek "Türk" yazmayı biliyor ama onu da yanlış biliyor. Çoğu kişi "Türek" yazıyor. Türk kelimesi Ök tamgası ile yazılır, Ek tamgasıyla değil. Hele bunların bir kısmı Orhun ile başlayıp Ek tamgasının Orhun değil Yenisey versiyonu ile kelimeyi bitiriyorlar ki hiç sorma. Eski Uygur/Moğol alfabesini sökmeye başladım ama hâlâ okuyamıyor ya da yazamıyorum, sadece hangi harfin nerede kullanılacağını ayırt edebiliyorum. Bununla ilgili tablo yaptım da önceden Latin alfabesini Moğol Kiril'ine, onu da Eski Moğol alfabesine çeviren kaynağımın her I'yı kelime sonuna atmasından kurtuldum. Oh be. Aslında azıcık üstüne eğilsem az buçuk öğrenirim de üşeniyorum. Ha alttaki şeye kitapların (Evet, -lar. Şimdilik bir tane olması çoğul ekine sahip olması gerektiği gerçeğini değiştirmiyor.) Orhun, Çağatayca ve Osmanlıca hallerini de ekledim. 

Türk anime (ve özellikle Türkanime) izleyicisinin gerzekliği artık beni sinirlendiriyor. Yok, eskiden de sinirlendiriyordu ama bu gidişle animeci "hater"ı bir anime izleyicisi olacağım. Neden mi? Çünkü amk malları ne izlediklerinin farkında değil. Yofukashi no Uta'nın altında "Hikâye, hikâye, bir şeyler olsun, ilerlemiyor..." diye ağlananlardan bahsediyorum. Ya amk hikâye ilerlemesi, devamlılık falan senin için bu kadar önemliyse niye ısrarla SoL izliyorsun? Bu geri zekalılar SoL izlemeyi bırakmaz ama SoL'dan şonen özellikleri bekler. Ulan o kadar ilerleme izleme isteğiyle dolup taşıyorsan git şonen izle. Evet, "shounen" değil şonen. Hatta şoğnen. SoL izleyen kişi profili hayatın ne kadar sikik bir şey olduğunu bildiği için gerçeklerden kaçıp rahatlamak için izler; ama bu amk malları tek atan, uçan, kaçan şonen karakterlerine alıştıkları için SoL'dan tatmin olmazlar. Lan o zaman izleme! Başına silah mı dayıyorlar amk? Git şoğnen izle, biz SoL hayranlarını da hiçbir şey olmayan, sakin, asla ilerlemeyen güzelim animeleriyle baş başa bırak. Bu salaklığı artık kaldıramıyorum. Hayır zevk farkı falan da değil ki bu, bildiğin salaklık. SoL böyle bir tür, ilk SoL animeden bu yana böyle bu. Hatta bu amkları tatmin etmek için yeni SoL'lara arada ataklar falan koyup Türk dizisine çeviriyorlar. Sevmiyorsan SoL izleme arkadaşım, SoL'un nasıl bir tür olduğunu anlayamamak için ya geri zekalı olmanız ya da anime türleri hakkında hiç bakmamış olmanız gerekiyor. Eh ikinciyse bu da bilinçli cahillik. Hadi zorunlu cahillik ("Babam okutmadı" vs. Gerçi bu çağda bu da mazeret değil ya konu o değil.) neyse de bilinçli cahillik asla hoş göremeyeceğim bir şey.

Delinin teki. Israrla umut etmeye çalışıyor. Gölgesini kovalamakla meşgul. Erdem Ö. Hayali mahlasıyla kitap* yazdı.

*Ejderin Mührü (ALMAYIN! Benim yazdığım kitap değil bu, editörün kafasına göre yaptığı değişiklikler ve hatalarıyla dolu bir saçmalık sadece. Bu kitabın imlası düzenlenmeden önce daha düzgündü lan? Ortadan bölünmüş cümle yoktu en azından. Düzelteceğiz. Halihazırda aldıysanız da düzeltme işini yaptıktan sonra bir şeyler ayarlayacağım.)

𐰲𐰓𐰼𐰭:𐰢𐰜𐰼𐰇 ᠡᠵᠲᠡᠷᠢᠩ ᠮᠥᠬᠷᠥ اژدريڭ مهرى

Kaotik nötral INFP 6w5 sp/sx 694 (6w5-9w8-4w3)* EII-Ne RLUEI EFVL melankolik-flegmatik.

*Üçlü tip teorisinde kanatlar yok biliyorum ama teori devamlı değişip yenileniyor zaten.

☉♓︎   ☽♌︎   Asc♊︎   ☿♈︎♀♒︎♂♈︎♃♓︎♄♈︎♅♒︎♆♒︎♇♐︎⚷♏︎⚸♎︎☊♍︎🜊♏︎

☣ ☪ ۞ 🏹 𐰾𐰠𐰾 🐏 🍎

 𐰼𐰓𐰢:𐰇𐰢𐰀𐰼 ᠶᠡᠷᠦᠳᠧᠮ ᠥᠮᠧᠷ اردم عمر Erdem Ömer

ㅔㄹ뎀 ㅓ맬 エルデム・ヨマー ᛖᚱᛞᛖᛗ ᛟᛗᚫᚱ

埃德姆歐瑪爾 Ердем Өме́р

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder