Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

28 Ekim 2020 Çarşamba

Ejderha ve Mühür ~ 12+1. Bölüm ~ 1. Ekstra: Sekizler Parşömeni

Diğer Bölümler İçin

(Utpa'nın yazdığı "Sekizler Parşömeni'nin Üstünkörü İlk Çevirisi" kitabından alıntıdır, daha sonra ayrıntılı, yorumlu ve tasvirli olarak "Sekizler Aşireti ve Erliklilerin Gizli Tarihi" adlı çeviriye temel hazırlamak için yazıldı)


Sekizler Yıldızı (Yılankavi, Sekizler Aşireti ve Erliklilerin Gizli Tarihi)

Wu Gu Si (Oğuzlar) arasından, Bo Yan Dou Er'e (Bayındır boyu) bağlı Zhe Qi Si (Buraya Çince çevirisini eklemişler: Sekizler) aşireti derin bir şekilde kara büyüyle uğraşır. Aşiret kendi içinde Teng Li Guo (Tengri-Gök) ve Er Li Ye (Erlik-Yer) diye iki kısımdır. Er Li Ye, Zhe Qi Si'nin yöneticileridir, Teng Li Guo'dan olanlarsa asker ve hizmetkârdır. Teng Li Guo'yu Kan Teng Li (Kam Teñri) soyundan Yu Mai Lie (Umaylı) ailesi yönetir, Er Li Ye'nin yöneticileri olan ve Kan Teng Li'nin küçük kardeşi Kan Er Lie (Kam Erlik) soyundan gelen Er Lie Ren (Erlikli) ailesine en sadık olanlar bunlardır. Zhe Qi Si'nin başına Ba Xi Han (Baş Han veya Başkan? Muhtemelen Baş Kam) denir, 2. mühür olan Toprak Mührü'nün sahibidir. Yu Mai Lie'nin lideri, 1. mühür olan Gökyüzü Mührü'nün sahibidir. Yu Ghe Tie (Ülgenter) ailesinin başı 3. Mühür olan Su Mührü'ne, Sho Lu Mi Sa (Şolomsoy) ailesinin başı ise 4. Mühür olan Ateş Mührü'ne sahiptir. Ateş mührü en güçlü olan ve her şeyi yok edebilecek mühürdür, zaten o yüzden Sho Lu Mi Sa, Er Li Ye'den olmasına rağmen en isyankâr ailedir. Yine de en güçsüz olan Toprak Mührü olmadan diğer mühürler önemini yitirir ve hem kontrolden çıkar hem de doğru düzgün kullanılamazlar, o yüzden Er Lie Ren, Zhe Qi Si'yi yönetmeye devam ediyor. Her mührün sahibinin üç koruyucusu olduğuna inanırlar, bunlara Ba Sa Teo Ke Gi ("Basat Turgağı" Bir de Çince çevirisini eklemiş: Mühür Muhafızı) Zhe Qi Si içindeki her kolun görevleri vardır, bunlar şöyledir:

ER Lİ YE'DEN OLANLAR

Er Lie Ren: Toprak Mührü'nün sahipleridir. Ba Sa Teo Ke Gi'lerinden (Basat Turgakları) biri toprak tanrıçası Tao Bu La A Na'dır (Toprak Ana, muhtemelen), diğer Ba Sa Teo Ke Gi'leri bilinmemektedir. Er Li Ye'yi, dolayısıyla Zhe Qi Si'yi yönetirler. Sembolleri Zhe Qi Si yıldızının tepesindeki ters güvercindir. Er Lie Ren'den olanlar hayvanlarına ve kölelerine sekiz köşeli yıldız içinde ters güvercin damgalarlar, bayrakları da budur, siyah zeminde altın renklidir.
Sho Lu Mi Sa: Ateş Mührü'nün sahipleridir. Ba Sa Teo Ke Gi'leri Işığın Elçisi Zhe Du Xi (Zerdüşt?), Tanrı'nın Elçisi Su Rei Man (Hz. Süleyman) ve ateş tanrısı Wu Du Han'dır ("Ateş tanrısı" dediğine göre Odhan, yani Od Ata olsa gerek). Zhe Qi Si içinde kâtip ve tercüman görevindedirler. İç çemberin iç ortasındadırlar. Sembolleri Zhe Qi Si yıldızının solundaki sola bakan ateştir. Sho Lu Mi Sa'dan olanlar hayvanlarına, kölelerine ve kitaplarına altı köşeli yıldız içinde sola bakan ateş mührü damgalar, bayrakları da budur, mavi zeminde beyaz renklidir. Ye Ti Wu Ren Qia'dan (Yeti Urunça, Çince çevirisini eklemiş: Yedi Emanet) Hiu Hiu (Hüthüt) tüyünden defterin sahipleridir. Bu defterin Kaderin Yazıcısı olan meleğe ait olup gerçekliği değiştirebildiğine inanırlar.
Fe Si Yue Liu (Yafesoğlu): Zhe Qi Si içinde eczacılık, şifacılık, zehircilik ve en yoğun olarak simyayla uğraşırlar. Kızıl saçları ve gümüş rengi gözleri olan nadir görünüşlü bir ailedir. İç çemberin dış ortasındadırlar. Sembolleri Zhe Qi Si yıldızının sol altındaki yang'dır. Fe Si Yue Liu'dan olanlar hayvanlarına, kölelerine ve yer altını kazarak kurdukları atölyelerine sekiz köşeli yıldız içinde yang damgalar, bayrakları da budur, kırmızı zeminde gümüş rengidir. Zehirci oldukları, yer altında yaşadıkları ve kılıç ya da ok kullanmadıkları için diğer Zhe Qi Si onları korkaklıkla suçlar. İç çemberin dış ortasındadırlar. Ye Ti Wu Ren Qia'dan Meng Sui (Bengisu) taşının sahipleridir, bu taşın eritilebildiğinde ölümsüzlük iksirine dönüşeceğine inanırlar.
Qian Li Jie (Kanlıca): Zhe Qi Si içinde infazcı ve muhafız görevi üstlenirler. Zhe Qi Si içinde bunların geri kalan hepsinden daha kızıl tenlerinin aktıkları kandan kaynaklandığı, sarı saçlarının ve mavi gözlerinin de günahlarının bağışlanması için Göklerin Tanrısı'yla (Kastettiği muhtemelen Göktengri) anlaşma yaptıklarının kanıtı olduğu söylenir. Sembolleri Zhe Qi Si yıldızının sol üstündeki yukarı bakan Tie-Li (Türk) kılıcıdır. Qian Li Jie'den olanlar hayvanlarına, kölelerine ve silahlarına sekiz köşeli yıldız içinde yukarı bakan dao (eğri kılıç) damgalar, bayrakları da budur; siyah zeminde kırmızı renktir. İç çemberin en dışındadırlar. Ye Ti Wu Ren Qia'dan Gu Du Lu Ki Lie Qi'nin (Kutlu Kılıç) sahipleridir, bu kılıcın gerçekliği bile kesebileceğine ve ölüm meleklerinin kralı olan A Li Die Qi Han'a (Aldaçı Han, başka bir deyişle Azrail) ait olduğuna inanırlar.

TENG Lİ GUO'DAN OLANLAR
Yu Ma Lie: Gökyüzü Mührü'nün sahipleridir. Ba Sa Teo Ki'leri Bai Yu Li Gen (Bay Ülgen), Jie Bi Rei Li (Cebrail) ve Tanrı'nın elçisi Yi Di Rei Si'dir (Kam Teñri soyundan Kam Ulgan'a göre Hz. İdris). Teng Li Guo'yu yönetirler ve Er Lie Ren'in en sadık hizmetkârlarıdır. Ba Xi Han'ın en yakın adamları daima bu koldandır. Sembolleri Zhe Qi Si yıldızının altındaki güvercindir. Yu Ma Lie'den olanlar Er Lie Ren'in hizmetkârları olduğunun kanıtı olarak sol ellerinin üstüne sekiz köşeli yıldız içinde ters güvercin, sağ ellerinin içineyse Teng Li Guo'yu yönettiklerini hatırlatmak için altı köşeli yıldız içinde düz güvercin damgalarlar. Sol ellerindeki güvercin sola, sağ ellerindeki sağa bakar. Sağ ellerindeki damga ayrıca bayrakları olup yeşil zeminde mavi renktir. Dış çemberin en içindedirler. Ye Ti Wu Ren Qia'dan Bi Ren Sa Ba'nın (Evren sopası; daha doğrusu ejder asası) sahipleridir. Bi Ren Sa Ba, şekli bir yılana benzeyen bir ağaç dalıdır ve bu dalın insanların iradesine hükmedebildiğine, yaratılan her şeyin ilki olan Kayra Han'a, Göklerin Tanrısı'nın sağ koluna ait olduğuna inanırlar.
Yu Ghe Tie: Su Mührü'nün sahipleridir. Ba Sa Teo Ki'leri Cang Long (Gök mavi ejder, Uzakdoğu'nun dört hayvan hükümdarından sürüngenlerin kralı), Ay'ın kralı Ai De De (Ay Dede) ve çimenlerin bilgesi Hiu Zhe Er'dir (Hızır?). Dış çemberin iç ortasındadırlar. Zhe Qi Si içinde aşçı, çiftçi ve terzi görevi görürler. Onlar olmadan aç ve çıplak kalacakları için bütün Zhe Qi Si, Yu Ghe Tie'den olanlara saygı duyar; ayrıca Yu Ghue Tie kadınları Er Lie Ren'den erkekler, Yu Ghue Tie erkekleri de Yu Ma Lie'den kadınlar arasında oldukça hoş bulunup gözdedir. Sembolleri Zhe Qi Si yıldızının sağ tarafındaki sağa bakan ateştir. Yu Ghe Tie'den olanlar hayvanlarına, kölelerine ve orak, balta gibi el aletlerine sekiz köşeli yıldız içinde sağa bakan alev damgalar, bayrakları da budur; yeşil zemin üstüne kırmızıdır. Ye Ti Wu Ren Qia'dan E Li Die Ba Xie'nin (Altın başak) sahipleridir. E Li Die Ba Xie altından yapılmış bir buğday figürüdür, insanların kurduğu ilk tarlanın ekinlerinin koruyucu ruhu (Ekin Anası) tarafından dikilen ve insanların yediği bütün buğdayların ilki olan ekinin altına dönüştürülmüş hali olduğuna, devasa kıtlıklar ve benzeri durumlarda her biri bir üzüm tanesi kadar olan altından tohumlarının ekildiğinde kırk farklı sebze, kırk farklı tahıl ve kırk farklı meyveyle kutsanacaklarına inanırlar.
Kam Utpa tarafından Sekizler Parşömeni'ne göre tasarlanmış Günseyit sancağı (Yılankavi, "Erlikliler ve İslam," Sekizler Aşireti ve Erliklilerin Gizli Tarihi)
Alttaki yazı: "La feta illa ali la seyfe illa zülfikar"
"Kam Teñri soyundan Gündoğdu oğlu Kam Ulgan'a göre alttaki yazı muhtemelen Fetih suresinden bir bölüm ya da ailenin Hz. Hüseyin tarafından gelen şeceresiydi; yine de ben, Kam Erlik soyundan Başkam Afşin oğlu mahlası Yılankavi nam Kam Utpa, bunu uygun gördüm. Şayet Sekizler yeniden birleşir ve Günseyitlerin de Erlikliler gibi sancaklarının bilgisini kaybetmiş olduğu görülürse onların tamgasısının bu sancak olarak atanması en makbulü olacaktır." (Yılankavi, "Erlikliler ve İslam", Sekizler Aşireti ve Erliklilerin Gizli Tarihi)
Guo En Sei (Günseyit): Dış çemberin dış ortasındadırlar. Zhe Qi Si içinde adalet sağlayıcı, kural koyucu ve uygulayıcı görevi üstlenirler. Koyun postundan kürklü başlıklarının tepesi kınalı olup kürk kısmı tilki kürkünden yapılır ve daima kırmızı, beyaz ve yeşil giyinirler. Sembolleri Zhe Qi Si yıldızının sağ altındaki Tie-Li kılıcıdır. Guo En Sei'den olanlar hayvanlarına, kölelerine ve arazilerine sekiz köşeli yıldız içinde ucu ikiye ayrılmış, büyük ve eğri bir kılıç damgalar, bayrakları da budur; beyaz zemin üstüne kırmızıdır. Bayraklarının üst kısmında, Zhe Qi Si'nin kullanmadığı bir dilde üç yazı ve alt kısmında o dilde bir cümle vardır (O üç yazı muhtemelen Arapça olarak yazılmış Allah, Muhammed, Ali lafzları ve alttaki de bir ayet veya hadis ama hangi ayet ya da hadis olduğunu tahmin edemem elbette). Ye Ti Wu Ren Qia'dan şifa taşının sahipleridir. Yeşil renkli bu taşın tüm hastalıkları iyileştirebileceğine ve herhangi bir halkı yok oluştan koruyabileceğine, bu yüzden de Göklerin Tanrısı tarafından saklandığına ama yeraltının kralı olan Er Lie Han (Erlik Han) tarafından bulunup el konulduğuna, sonrasında da Göklerin Tanrısı'nın elçisi Ya Bo La Han'ın (Hz. İbrahim) Er Lie Han tarafından Baş Şeytan Ye'ye (Yek, yani İblis, Şeytan-ı Racim, Lucifer, vesaire vesaire...) emanet edilmiş bu taşı çalıp soyuna emanet ettiğine, elden ele aktarılarak bugüne geldiğine inanırlar. Er Li Ye'den çoğu kişi taşın bir yerlerde kaybolduğuna ya da farklı bir soy tarafına emanet edildiğine ve Guo En Sei'in Yu Ghe Tie tarafından Zhu Fe Ka Sa Du Kho Jie'den (Zülfikar Saltuk Hoca) değil, Tanrı'nın elçisi Mu Han Mo De (Hz. Muhammed) tarafındaki atalarından geldiğini söyledikleri taşın sahte olduğuna inanır, yine de taşın yeterince güçlü olduğunu kabul ederler.
Jie Die Li Shi Liu (İlterişoğlu): Dış çemberin dışındadırlar. Zhe Qi Si içinde elçi ve karşılayıcı görevi üstlenirler. Jie Die Li Shi Liu'dan olanlar, Zhe Qi Si'nin dışarıya gösterip dışarıyla iletişim kurduğu yüzüdür. Ke Han (Kağan), Jie Die Li Shi Liu ailesinin başını Zhe Qi Si'lerin beyi ilan etmiştir. Jie Die Shi Liu'nun sembolü Zhe Qi Si yıldızının sağ üstündeki yin'dir. Jie Die Li Shi Liu'dan olanlar hayvanlarına, kölelerine ve çizmelerinin altıyla atlarının nallarına sekiz köşeli yıldız içinde yin damgalar, bayrakları da budur; sarı zeminde siyahtır. Yürüdükçe toprakta sembolleri çıkar, atları koştukça toprakta sembolleri çıkar. Zhe Qi Si içinde bu davranışın Kan Er Lie'nin emanetine saygısızlık olduğu görüşüyle aşağılanırlar. Ye Ti Wu Ren Qia'dan Lie Ba Die La'ya (İlk Bayrak) sahiplerdir. Lie Ba Die La, Zhe Qi Si yıldızını içeren bir bayraktır. Kırmızı zemin üstünde beyaz renkte Zhe Qi Si bulunurken bayrağın üstü mavi renkteki güneşlerle, alt kısmı da yeşil renkteki hilallerle kaplıdır. Bayrağın uç kısmı altından, gümüşten, demirden, tunçtan ve bakırdan püsküllerle süslü olup kayın ağacından bir tuğun ucundadır.
Kam Utpa tarafından İlk Bayrak temel alınarak tasarlanmış Yeni Sekizler sancağı.
"Eğer Sekizler Birliği, yeni dünyaya uygun olarak yeniden kurulursa sancağı bu olmalıdır. İlk Bayrak bir sembol ve anı olarak kalmalı, kopyalanmamalıdır. Muhtemelen Sekizler Aşireti'nin kullandığı sancak bile İlk Bayrak ile aynı değildi ki İlterişoğulları, Kam Erlik'in emanetine hıyanet ile suçlandı. (Ayrıntı için: Sekizlerin Görünür ve Görünmez Liderleri Üzerine). Zamanın, izleri Erlikliler için silinmiş Sekizler Aşiretinin sancağı muhtemelen sadece kırmızı zemin üstüne mavi, beyaz ve yeşil renklerden oluşuyordu; Parşömen'e rağmen ise İlk Bayrak'ın o kadar sade olduğundan hem benim hem de danıştığım şu kişilerin feci şüphesi vardır: Kam Teñri soyundan Gündoğdu oğlu Kam Ulgan, Kam Erlik soyundan Kurt Nesli'nden Başkam Afşin kızı Yaprak, Kam Erlik soyundan Akrep Nesli'nden Otacı Ceren kızı Kardelen, Japonya'nın kadim şaman soylarından olan Mizu-no-Miko (Sular rahibesi) soyundan Ai kızı; Kam Erlik'e Kam Utpa üzerinden bağlanan Kyouka, Puklinya Düzen Bürosu'ndan Vikan Hayk, Kam Erlik soyundan Kurt Nesli'nden Başkam Orhan oğlu Başkam Afşin, Kam Erlik soyundan Kurt Nesli'nden, Keltlerin ilk kralı Arthur'un başbüyücüsü, druidlerin en üstünü, Stonehenge'in mimarı Merlin'in torunu Dr. Çınar kızı 'Şamandan Çok Druid' Ayçiçek." (Yılankavi, "Sekizlerin Birleşmesi ve Yeni Bir Başkam Yapılanması Üzerine: Yeni Sekizler ve Erliklilerin İlteriş Başkamı", Sekizler Aşireti ve Erliklilerin Gizli Tarihi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder