Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

24 Ekim 2018 Çarşamba

İnternetteki Moğol Kılıcı Görsel Kıtlığı

Şimdi, başlık saçma sapan farkındayım ama duru, gitmeyin, BU BİR SAÇMALAMA YAZISIDIR, özlemişsinizdir.

Son zamanlarda Warband modlarına sardım, bir de 1.13'ün muhteşem güncellemesi sonraki atıl durumdaki Minecraft'a yeniden başladım. Aslında 7/24 açık bir sunucu almak lazım ama... Neyse, konumuz o değil. Konumuz kılıçlar ve özel olarak Moğol kılıcı, hatta daha da özel olarak Cengiz Han'ın kılıcı.

Şimdi, çeşitli sebeplerden farklı kılıçların görsellerini topluyorum... Ve Moğol kılıcının aşağı yukarı neye benzediğini tahmin edebiliyordum; ama ne Moğol kılıcı, ne Mongol sword, ne Mongolian sword, ne Mongol sabre ve benzeri aramalarımda kafamdakine benzer bir kılıç formu bulamadım. Aslında bulduğum kılıç formları dao ve Göktürk kılıcı (Dao, Göktürk kılıcı ve paladan esinlenilerek yapılmış bir kılıç türü olduğundan ve Çin'de, özellikle de Kuzey Çin'de kullanıldığından ayırt etmesi bazen zor olabiliyor ama ben alıştım artık) ve şimşirden başka şeyler değildi. Şimdi, bir de şu var: Orta Asya coğrafyasıyla bir şekilde bağı bulunan bütün halklar, yani Kuzey ve Batı Çinlileri, Kuzey Hintliler (Pakistanlılar da buna dahil), Persler (İranlılar), Kafkas halkları, Slavlar ama özel olarak Ruslar, Moğollar, Tunguzlar, Macarlar ve her türlü Türk halkının hem kendi özel kılıçları -hatta bazen usta bazında da farklı özelliklere sahip kılıçlar- vardı hem de karşılaştıkları her kılıcı kullanmışlardır. Bir Yörük beyi olan Osman Bey'in kılıcı, bir Arap palası (Hz. Osman'a ait olan) idi mesela; ya da II. Abdülhamid'e ait bir katana (gerçi hediyedir) ve bir Laz yatağanı bulunmaktadır. Moğollar da haliyle karşılaştıkları çeşitli Türk kılıçları, Çin, Ortadoğu kılıçları ve eğri olduğu için şimşiri (İran'da her kılıca şimşir/şemşir denir ama aslankuyruğu denen eğri formu ve düz namlulu formu vardır, Türkler ve Moğollar aslankuyruğu şimşiri sık kullanmıştır), hatta daha ileride Avrupa tarzı silahları da kullanmışlardır ama bir türlü bunların özel kılıç formunun görselini bulamıyordum. Şimdi, dao ve Göktürk kılıcı belli, Hun kılıcı belli, çeşitli Türk kılıçları ama daha özel konuşmak gerekirse Kazak, Özbek, Tatar ve Türkmenistan Türkmen kılıçları belli, e şimşir ve Rusların shasqua dediği Slav kılıcı belli... Yani Moğol kılıcının formunu tahmin edebiliyordum ama dediğim gibi, bunu kanıtlayacak bir görsel bulamıyordum.

Sonuç ne sizce? Sonuç şu: Genghis Khan's sword diye aradım ve ta-tam, işte tam olarak düşündüğüm form.

Aha bu Göktürk kılıcı:
göktürk kılıcı ile ilgili görsel sonucu
Şunlar çeşitli dao örnekleri:
dao sword ile ilgili görsel sonucudao sword ile ilgili görsel sonucudao sword ile ilgili görsel sonucudao sword ile ilgili görsel sonucudao sword ile ilgili görsel sonucudao sword ile ilgili görsel sonucu

Bir de dao'nun Dadao, Guandao filan diye özelleştirilmiş formları var ama o konuya girmeyeceğim.
Aklıma gelmişken Abdülhamid'in katanası:

Aha bu da Moğol kılıcı:
genghis khan's sword ile ilgili görsel sonucu
Bu arada şu da Hun kılıcı mesela:
attila sword ile ilgili görsel sonucu
Sırasıyla Kazak, Özbek, Türkmenistan Türkmeni kılıçları ve Shasqua:
kazakh sword ile ilgili görsel sonucuuzbek sword ile ilgili görsel sonucuturkmen sword ile ilgili görsel sonucushasqua ile ilgili görsel sonucu

11 Ekim 2018 Perşembe

Doğada Yoğurt Yapımı

Şimdi, aklınızda bazı sorular oluşabilir: "Neden doğada yoğurda ihtiyacımız olsun?" Merhem olarak kullanabilirsiniz, dengeli bir besin olduğundan hayatta ve enerjik kalmanıza yardımcı olur, hepsini olmasa da çoğu bitkisel zehirlenme için panzehir niteliği taşır ya da en basitinden yemeklerinizi tatlandırabilirsiniz.

Yoğurt için iki şeye ihtiyacınız var: 1) Süt, 2) Maya.

Maya derken ekmek mayası değil, bir sakin. Sütü herhangi bir memeli hayvandan elde edebilirsiniz ama kolay olmayacaktır, yine de denememeniz için bir sebep yok. Maya içinse birkaç şey yapabilirsiniz.

1) ÇİY

Nerede yapabilirsiniz: Her yer
Nasıl: Süt, sabah çiyine bırakılır. Ardından oluşan bu yoğurtla ekşimiş süt arası haldeki şey maya olarak kullanılır.

2) NOHUT

Nerede yapabilirsiniz: Anadolu
Nasıl: Kuru nohut, ısıtılmış süte katılır; süt sarılır ve altı saat beklenir. Oluşan madde maya olarak kullanılır.

3) LİMON

Nerede yapabilirsiniz: Akdeniz (Turunç, ağaç kavunu ve limon ile), Uzakdoğu (limona benzer turunçgillerle ve gerçek limonla), Hindistan (limona benzer turunçgillerle ve gerçek limonla)
Nasıl: Limon, kabuğu ve çekirdekleri kalacak şekilde ince dilimlerle kesilir. Süt ısıtılır ve limon, süte katılıp karıştırılır. Altı saat beklendikten sonra oluşan madde maya olarak kullanılır.

4) AÇILMAMIŞ YEŞİL ÇAM KOZALAĞI

Nerede yapabilirsiniz: Her yer
Nasıl: Kozalak kaynatılır ve soğutulur. Süt ısıtılır, kozalak katılır; sonra dört saat fırında durur (veya ateşin yakınında). Daha sonra soğuk bir yere (toprağın altı, mevsime ve ortama göre karın altı) koyulup dört saat daha beklenir. Elde edilen madde maya olarak kullanılır (ha bu kadar çabaya değer mi o ayrı konu ama en kolay bulabileceğiniz de çam kozalağı)

5) KARINCA YUMURTASI VEYA KARINCALARIN YUVASININ ETRAFINA DÖŞEDİĞİ KUM

Nerede yapabilirsiniz: Her yer
Nasıl: Karınca yumurta veya toprağı temiz bir beze konur. Süt ısıtılır, bez içine konur; iki saat sarılı halde bekletildikten sonra soğuk bir yere konur. Ertesi gün elde ettiğiniz şey maya olarak kullanılır.

4 Ekim 2018 Perşembe

Genelden Günlüğe En Çok Okunanlar ve Arama Sonuçları

Neden bunu yazıyorum, ne gerek var? Çünkü konu bulamadım ve evet, yaşıyorum. İnat değil mi ulan başınızın etini yemeye devam edeceğim burada. Ha bir de... Neyse ya, boş ver.

BAŞLIKLAR

Ördekle Kaz Arasındaki Farklar: O değil de yazdığımdan beri en çok okunan yazı bu. Amma merak eden varmış lan farklarını, bilsem işin içine kuğuyu, farklı ördek türlerini vesaire de işin içine dahil ederdim. Toplam 3983 (çok da şiirsel) görüntülenmesi var. Bu ay beşinci sırada, 20 görüntülenmesi var.

Bulamayanlara noodle'dan bozma ramen tarifleri: Bak bunu da çok merak eden var. İlginç tabii, muhtemelen büyük oranı Uzakdoğu'yla bir şekilde ilgisi bulunan kişiler. İlgisi derken Uzakdoğu dizisi, anime vs. izlemeyi vs. kast ediyorum bu arada, Güney Kore büyükelçisi değil herhalde bu tıklayanlar. Öhöm, ne diyorduk? 2221 görüntülenmesi var toplam. Bak bu da şiirsel, özellikle mi yapıyorsunuz la? Bu ay için 4. sırada, 21 görüntülenmesi var.

Anime Caps'leri Vol2: Bu niye bu kadar okunmuş lan? Gruplardan şeylerden topladığım arşivi öylece (ki arşiv hayvan gibi büyüdü, çeyreği bile değil oradakiler) atıvermiştim. Ki onu da yazacak bir şey bulamadığımdan yapmıştım. Neyse, toplam 1747 (niye hep çiftlenen sayı var lan?) görüntülenmesi var.

Zehirli ve Zehirsiz Yılan: Bak buna bu kadar ilgi olmasından memnunum. Çoğu kişi her yılanın zehirli olduğunu düşünüyor çünkü. Gerçi Karınca Çiftliğim falan var şimdi, milletin önyargıları biraz kırıldı gibi. Toplam 1712 görüntülenmesi var. Ayrıca bu, bu ay 3. sırada; bu ay için 24 görüntülenmesi var. Bu hafta üçüncü sırada, beş görüntülenmesi var.

Doğada Anestezi: Bu konuda yorum yapmayacağım. 1339 (bak yine) görüntülenmesi var, toplam. Bu arada bu, bu ay en çok okunan. Bu ay içinde 107 görüntülenmesi var (Oha). Bu hafta en çok okunan da bu, 17 görüntülenmesi var. Bugün en çok okunan da bu, sadece bugün için 5 görüntülenmesi var.

Kalpak çeşitleri: Bu ay içinde ikinci sırada geliyor. Bu ay için 31 görüntülenmesi var.

Okul, genel ve Askerlik: Bu hafta ikinci sırada, 6 görüntülenmesi var.

Ok yay yapımının incelikleri: Bu hafta dördüncü sırada, dört görüntülenmesi var.

Doğada Yönünü Bulamamanın 6 Farklı Yolu: Bu hafta dördüncü sırayı paylaşıyor, dört görüntülenmesi var. Bu arada bu dört kişi de buraya doğada yön bulmaya dair araştırma yaparken gelmediyse benim adım da Kral Richard. (Neden kral, neden Richard diye sormayın, aklıma ilk gelen oydu. Şu sıralar kafam biraz ortaçağ ile dolu da) Bugün ikinci de bu, dört görüntülenmesi de bugün (Oha).

Anime Caps'leri: Bugün üçüncü sırada, 2 görüntülenmesi var.

Franz Kafka - Dönüşüm (Muhteşem Olacak): Bugün dördüncü sırada, 1 görüntülenmesi var.

Kılıç çeşitleri: Bugün dördüncü sırayı paylaşıyor, 1 görüntülenmesi var.

KAYNAKLAR

En çok Google ve Android'den girilmiş. Şaşırmadım tabii. Genel olarak.

Bu ay için üçüncü sırada http://camparadise.net diye bir site var, girip bakmadım neymiş ne değilmiş diye ama adından bazı şeyler belli zaten.

Bu hafta http://fazanal.com diye bir siteden de trafik alınmış.

ANAHTAR KELİMELER

Genel:

Kaz
Onigiri
Uzakdoğu manyakları (Muhtemelen özel olarak blogu ararken girilen bir tanım)
Erdeminblogu
Ördek
Achatina fulica
Bad Girls Kore dizisi
http://erdeminblogu.blogspot.com: Evet, Goodle'da böyle aranmış.
http://erdeminblogu.blogspot.com/2 ile başlayan bir adres de Google'da aranmış.
Japon makarna tarifi

Bu ay:

Anestezik bilgiler: Doğada anestezinin neden o kadar okunduğunu buldum, hayırlı uğurlu olsun.
ko'rshapalak inasi: Valla bunun ne olduğuna dair herhangi bir fikrim yok, nasıl buraya yolu düşmüş bunu yazanın o konuda da bir fikrim yok. Ha, ha, tamam; Körşapalak inası. Körşapalak diye bir şeyi hayal meyal hatırlıyorum ama... Neyse...
Yılan gövdesi (Allah Allah?)

Bu hafta:

Ko'rshapalak inası: Ha tamam hatırladım, yarasa demek Özbekçe. İnası ne tam bilmiyorum ama ya yavrusu ya da iyesi (ruhu) gibi bir şey herhalde.

Bugün:

Ko'rshapalak inası