Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

15 Şubat 2017 Çarşamba

Merhem olarak bal kullanımı

yaraya bal sürmek ile ilgili görsel sonucu
NASIL YANİ?

Şöyle ki; bal antibakteriyel, bozulmayan ve pek çok vitamin-protein içeren bir gıdadır. (Ayrıca arı dediğimiz hayvanın tükürüğü ve bir kaç ekstra malzemeden oluşan bir maddedir ama bunun konuyla bir ilgisi yok) Hatta meyve ve etleri; taze olarak saklamak istiyorsanız bal içinde bekletebilirsiniz.

NASIL KULLANACAĞIZ?

Yaraya süreceksiniz işte, onu da mı ben söyleyeyim? Bu sayede yara mikrop kapmaz ve çabuk iyileşir. (Ama bal sürene kadar kapacağı mikroplar için orayı sirke, alkollü içki, kömür ya da parfüm/kolonyayla iyice ovduktan sonra balı sürmenizde yarar var) Ha bu arada balı sürdükten sonra üstünü kumaş, yaprak vs. ile kapayabilirsiniz ki etrafınız yapış yapış olmasın.

BALI NASIL BULACAĞIZ?

Önce bir kovan bulacaksınız. Sonra da duman çıkaran bir şeyle ya da kovanın altında yakacağınız bir ateşle arıları sersemletip kovacaksınız. (Duman, arılar için uyuşturucu gibi bir şeydir; ama hiçbir arı bağımlısı olmaz) Sonra lazım olan kadar balı alıp hemen ateşi ya da dmanı söndürüp uzaklaşın oradan.

KOVAN NEREDE OLUR Kİ?
yabani bal ile ilgili görsel sonucu
Genel kanının aksine; dallardan sarkan yuvarlak kovanlar, bal üretmeyen yabanarılarına ait kovanlardır. Bal üreten yabani balarılarının kovanları ise; genelde ağaç oyuklarında bulunur. Nadiren sarkık halde de olur ama asla hayal edildiği gibi düz yuvarlak değildir; bir kaç şekilsiz plaka yığını halindedir. (Google görsellere Wild honey bee hives yazarak bakabilirsiniz)

YA EHLİLEŞTİRME?
wild honey bee ile ilgili görsel sonucu
Eğer arıların oğul verme dönemine (kraliçe arının bir grup erkek arıyla beraber kovanı terk etmesi; genelde yeni bir kraliçe tahta çıktığında olur) dönemine denk gelip de kraliçe arıyı ele geçirmeyi başarırsanız (erkek arılar zaten sokamaz ama işçi -dişi- arıların kovana tehdit oluşturabileceğinizi düşünmeyeceği kadar uzakta olun) ve ona uygun bir kovanınız varsa; elbette olur. İlk ehli arılar gökten düşmedi. Yani tabii uçabiliyorlardı da... Neyse işte; onlar da böyle doğadan ele geçirildi. Hala daha doğadan arı kolonisi toplayanlar var. Eğer yakınlarda melisa (oğul otu), ballıbaba, nane, adaçayı türü bir bitki varsa, hele bu bitki beyaz çiçekliyse, onunla arıları çekebilirsiniz. (Ballıbabagiller)

NEREDE YAŞAR Kİ BU BALARISI?

Bal ve bombus arıları; bal üreten nadir arı türlerindendir. Bombus arısının ürettiği bal kendine bile zor yetmekle beraber balarasından daha yumuşak başlıdır. Avrasya'ya özgü bir arıdır ve en yoğun olarak Anadolu'da bulunur. Balarısı ise; tüm dünyada hem evcil, hem yabani, hem de yabanileşmiş evcil olarak bulunabilen bir türdür. Genelde ormanların çayırlarla kesişen dış kesimlerinde veya içi bol çiçekle-otla kaplı ormanların açıklıklı iç kesimlerinde yaşarlar. Açık alanlardaki tek tük ağaçlarda da bulabilirsiniz. (Reçinesiz ve yaşlı ağaçlar özellikle bakmanız gereken ağaçlardır. Keza Ballıbabagillerden çalıların üstü de)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder