Öne Çıkan Yayın

Beni Her Yerde Bulun (BU YAZI BAŞA İLİŞTİRİLMİŞTİR)

İletişim için: semender101@gmail.com Şahsi blog: E, burası zaten. ~Gerektikçe güncellenecektir.~

19 Mart 2017 Pazar

Doğada yoğurt mayası için kullanılabilecek malzemeler

1) Karınca yumurtası veya yuva etrafındaki kum
karınca yumurtası ile ilgili görsel sonucu
Karıncalardaki formik asit, yoğurt oluşumunu sağlar. Zaten yoğurt esasen asitle olur. Yalnız karınca kumunda yoğurt elde etmek zor bir iştir; epey fazla deneyim ve bilgi gerektirir. (Sütten ağzım yandı, oradan biliyorum)

2) İncir sütü
incir sütü ile ilgili görsel sonucu
Bu hem bir çeşit asit, hem de kıvamlı bir malzemedir.

3) Kuzukulağı
kuzukulağı ile ilgili görsel sonucu
Bol miktarda asit ve C vitamini (zaten C vitamininin kendisi de asittir) içeren bu labada çeşidi, ekşi yapısı sayesinde sütten yoğurt yapımında kullanılır. (Dikkat! Sıradan, yani tadı ekşi olmayan labadalar bu iş için kullanılmaz)

4) Isırgan
ısırgan ile ilgili görsel sonucu
Isırganın iğnelerindeki yakıcı asit, yoğurdumuzun mayalanmasını sağlayacak.

5) Yoğurt otu
yoğurt otu ile ilgili görsel sonucu
Üç tane türü olan bir ottur. Burada esas bahsedilen ekşi ot diye de bilinen; pütürcüklü Galium aparine türü. Bunun etrafındaki pütürcük ve içeriğindeki ekşi tadı, yoğurdu sağlayacak; ki bu bitki sadece sütten yoğurt değil, yoğurttan peynir yapımında da kullanılır; hem de hala bazı yörelerde kullanılmaktadır.

11 Mart 2017 Cumartesi

Sıkılıyorum...

Bugün çok sıkılıyorum... Neden, bilinmez... Üniversiteyi bitirince bir süre başka ülkelerde konaklayıp o ülkelerin mutfağını ve kültürünü inceleme fırsatı bulmak istiyorum. Türkiye'den vize istemeyen çoğu ülkede; 3 ay kadar kalabiliyorsun, daha sonra kovuyorlar. (E, siz de 3 ayda tamamlayamayacaksanız kalma başvurusu yapın zaten) İlk sırada Japonya, Moğolistan ve Kore var. Macaristan ve Çin-Xinjiang (Uygur bölgesi); ayrıca Kırım ve Hindistan hakkımı da (Ukrayna değil, Kırım. Ukrayna'nın başka bir bölgesi olmaz) saklı tutuyorum. Amma hayvanmışım lan ben, neyse... Allah bilir ne zaman döneceğim ülkeye; zaten açmayı planladığım elli tane yer var (önemli kısmı restorant; ama başka şeyler de var)

Bir dakika; şunlara bir bakacağım.
japonya ile ilgili görsel sonucu
Japonya: Vizesiz, 3 ay (Bu arada şu fotodaki, ön taraftaki pembe ağaç hakkında: Kendisi "sakura"; yani Japon kiraz ağacı. Gerçi, Japonlar her türlü kiraz ağacı ve çiçeğine sakura diyor ama saura denince dünya genelinde anlaşılan o tür. Bu arada ağaç olan ve karides olan sakurayı severim ama karakter olandan -Haruno Sakura- nefret ederim. Bu arada iki tane "sakura karidesi" var: Biri Neocaridina heteropoda Sakura, ki bu bir akvaryum karidesi ve tatlısuda yaşar. Öteki ise Sergia lucens, bu derin denizde yaşayan ve Japonların bazen yediği bir karides. -Pek yaygın değil)
moğolistan ile ilgili görsel sonucu
Moğolistan: Vizesiz, 3 ay (Buraya esas çadırlar, Orhun yazıtları, atlar ve şahincilik için gidiyorum. Moğolistan'ın şehirleşmiş bölgeleri de var; ama ben şehri sevmem -genelde; geleneksel evleri severim. Ve bir ülkeye gidince, o ülkenin kültürünü tam olarak yaşamak isterim.)
güney kore ile ilgili görsel sonucu
Kore: Vizesiz, 3 ay (Tabii ki Güney Kore. Zaten Kuzey Kore'ye giriş-çıkış yok)
macaristan ile ilgili görsel sonucu
Macaristan: Shengen (Allah belanızı... Neyse) ya da AB üyesi ülke oturma izni (Ohooooo... Kuşatsak daha kolay, bu ne lan?), 3 ay [Aaa, yeşil pasaporta vize istemiyormuş; tamam... O iyi oldu] (Macaristan bahane Grozer şahane; ohhhh mis)
xinjiang ile ilgili görsel sonucu
Çin: Yeşil pasaport, 1 ay (Foto: Xinjiang'daki bir Kazak obası. Ama ben Uygur evlerinde kalmak istiyordum?)
hindistan ile ilgili görsel sonucu
Hindistan: Vize (E yuh ama artık! Lan siz bağımsızlığınızı bin defa kaybetmediniz mi? Belki de buna karşı bir önlem de; işgale giden de vize almaz herhalde!)
kırım ile ilgili görsel sonucu
Ukrayna: Sınırda vize (Ayakbastı parası binevi), 2 ay (Kerç kalesi mi o?)
madagaskar ile ilgili görsel sonucu
Hmmm... Lan, başka... Madagaskar mesela? Sırf lemur görmek için o kadar yol mu gidilir lan!? Her hayvanat bahçesinde lemur var artık... (Nedense çok saçma bir ton piyasaya hakimim; kendim bile bunlara ne ara kafa yorup gözlemlediğimi şaşırıyorum bazen) Bu arada Madagaskar da sınırda vize alıyormuş; hangi sınırsa artık?
xinjiang ile ilgili görsel sonucu
Xinjiang'da İpek yolunda deve sürenler... Daha önce; develerin Türk-Moğol halklarının hayatına İslam'dan önce girdiğini söylemiştim. Dünyada iki deve türü var, günümüzde: Tek hörgüçlü ve Çift hörgüçlü. Tek hörgüçlünün anavatanı Arabistan; günümüzde Kuzey Afrika'dan Türkmenistan'a dek yayılım gösteriyor; ayrıca Avustralya'da da yabanileşmiş hecin sürüleri var (Hecin=Tek hörgüçlü deve) Çift hörgüçlünün ise anavatanı Moğolistan ve bugün Çin'den Mezopotamya'ya dek yayılım gösteriyor. Deve güreşlerindeki "Tülü" develer de hecin ve çift hörgüçlü develerin kırmaları. Resmen gereksiz bilgiler ansiklopedisiyim; liseden bir soru sorsanız büyük ihtimalle bilemem.

xinjiang ile ilgili görsel sonucu
Önde: Takke (Tubeteika/Doppi) giymiş Uygurlar; arkada: Camii

9 Mart 2017 Perşembe

Miku ve Erdem

Erdem derken kendimi kastediyorum; Miku ile de Hatsune Miku'yu. Aslında; en sevdiğim vocaloid Miku değil, Gumi; ama bunun konumuzla ilgisi yok. Bugün (9 Mart) benim doğum günüm; ama bir özelliği daha varmış, yeni öğrendim.

9 Mart; yani 3-9; Japonca "Mi-ku" ya da "San-Kyu" şeklinde okunuyor. Yani "Miku sankyu"; "Miku, teşekkürler"

Ben de bu nedenle; bu yazıyı -nedense- yazmak istedim. (Külliyen yalan, blog boş kalmasın deyü süper bir fırsat olduğu içün)

Acaba; elimdeki Miku arşivini döksem mi? Gerçi diğer anime-vocaloid arasından ayıklamam gerekecek. O zaman; Miku'nun en meşhur parçası, ki bu kendisinin "Bokaroido-hime" yani "Vocaloid prensesi" olarak kabul görmesine yol açmıştır.

En iyisi bendeki arşivden birkaç Miku resmi-gifi-cosplayi koyayım.




hatsune miku ile ilgili görsel sonucu
hatsune miku ile ilgili görsel sonucu
hatsune miku ile ilgili görsel sonucuhatsune miku ile ilgili görsel sonucuhatsune miku wallpaper ile ilgili görsel sonucuhatsune miku wallpaper ile ilgili görsel sonucu
hatsune miku neko ile ilgili görsel sonucu
hatsune miku neko ile ilgili görsel sonucuhatsune miku neko ile ilgili görsel sonucuhatsune miku neko ile ilgili görsel sonucuhatsune miku cosplay ile ilgili görsel sonucuhatsune miku cosplay ile ilgili görsel sonucuhatsune miku cosplay ile ilgili görsel sonucuhatsune miku cosplay ile ilgili görsel sonucuhatsune miku cosplay ile ilgili görsel sonucu
hatsune miku cosplay ile ilgili görsel sonucuhatsune miku cosplay ile ilgili görsel sonucuhatsune miku cosplay ile ilgili görsel sonucuhatsune miku cosplay ile ilgili görsel sonucuhatsune miku ile ilgili görsel sonucuhatsune miku ile ilgili görsel sonucuhatsune miku ile ilgili görsel sonucu

Hadi yeter size bu kadar; tüm arşivi dökecek halim yok... (Aradan ayıklamaya üşendi)

2 Mart 2017 Perşembe

Hoşgeldin Mart...

Mart ayını severim. (Kedi esprisi yapacaklara 5 dk. süre veriyorum, sonra devam edeceğim) Tamam mı, çok komikmiş espriler... Neyse... Devam edelim: Bunun üç temel nedeni var.

1) En sevdiğim mevsim olan ilkbaharın başlangıcı bu ay. (En azından mevsimler kafayı yemeden önce öyleydi)
2) Doğum günüm ve kardeşimin doğum günü bu ay içinde. (Aslında kendi doğum günüm çok da umurumda değil; pasta yiyebildiğim sürece)
3) Yavru kediler çok şirin oluyor. Aslında yetişkin kediler de çok şirin oluyor. Tabii bazı uzun tüylü ırkların ters ters bakması bu teoriyi sekteye uğratabilir; ama neyse...

norveç orman kedisi ile ilgili görsel sonucu
Normalde Norveç orman kedisi

norveç orman kedisi ile ilgili görsel sonucu
Kızdırınca Norveç orman kedisi

Sonra... Neyse, o kadar. Hadi görüşürüz, niye? Kaplumbağa diye... Olmadı; neden diye sorsaydım... Offf, yazıyı uzatmaya çalışıyorum; lakin bir halta yaramıyor. Allah Allah, işe bah yaw. Acep neden? Aceeeep nedeeeendiiiiir.... Yemen türküsünden.

Velhasıl kelam, işte o kadar. hadi... Bay?